MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Årets mest diskuterte (6.1.09, 08:44)

2008 ble et godt år på diskusjonsfronten ved NTNU. Styring og ledelse, NTNUs siste markedsføringsfremstøt, vindmøller og kjønnspolitisk tvilsomme brosjyrer var bare noen av sakene som fikk universitetsbefolkningen til å kaste seg over tastaturet.

STJERNØ-TANKEN: På begynnelsen av året ble Stjernøutvalgets idé om å slå sammen læresteder for høyere utdanning til færre institusjoner ivrig debattert. Her et kart over hva som kunne kommet til å sortere under samme institusjon i Midt-Norge. Planene er senere skrinlagt.
I fjorårets første måned var det Stjernø-utvalget som var den store snakkisen, om man skal vurdere ut fra Universitetsavisas leserbrevspalte. Hele 11 leserbrev handlet om innstillingen fra utvalget, og især dreide debatten seg om strukturen i universitets- og høyskolesystemet.

Årets krystallkule
Januar-månedens mest leste leserbrev handlet imidlertid om campusutvikling, og var forfattet av Forskerforbundets Svein Kristiansen. Kristiansen uttrykte bekymring for at NTNU og HiST ikke tok på alvor signaler fra Departementet om mangler ved prosjektet. Det skulle siden vise seg at han hadde mye rett i det. Så sent som 18. november mente Rektor overfor Universitetsavisa at spaden ville være i jorda innen to år. Like etter var hele prosjektet skrinlagt, med hilsen Departementet.

I februar manglet de helt store debattene i Universitetsavisa, og i mars var det vindmølledebatten som dominerte, startet av Odd W. Andersen. For er egentlig forskning på vindmøller et godt alternativ for utvikling av mer miljøvennlig energi? Andersens poeng var at møllene ikke er sikre.

OMDISKUTERT SPONSING: I juli raste debatten om NTNUs sponsing av sykkelarrangementet Tour de France, som skulle virke merkevarebyggende for universitetet. Foto: Kallenovsky/Wikimedia Commons.
Årets mediestorm
I april og mai foregikk det en lengre debatt om ph.d.-kandidater er å betrakte som studenter eller ansatte, og hva slags innkvartering de da har rett på hos SiT. Hele 12 innlegg avfødte dette temaet. De tidligere vindmølledebattantene hadde nå beveget seg over på diskusjon om hydrogen, mens målformer i eksamensoppgaver opptok andre av UAs lesere.

I juni var leserbrevaktiviteten svært laber. Det skulle imidlertid ikke vare sommeren ut, for 10. juli smelte Tor G. Syvertsen til med leserinnlegget som startet den store debatten om NTNUs sponsing av Tour de France. NTNU kunne heretter heller titulere seg Det sløsende universitet, mente Syvertsen, og dermed dukket han opp i medier over det ganske land. Også i Universitetsavisa ble det innlegg fra en rekke forfattere.

Styring og ledelse
August var en slapp måned på leserbrevfronten, mens september og oktober skulle bli årets toppmåneder, først og fremst takket være debatten om styring og ledelse. Det skulle avgjøres om ordningen med ansatt rektor skulle opprettholdes, eller om valg av rektor skulle gjeninnføres, og her skortet det ikke på engasjement. Tidvis kom leserbrevene så tett at vi måtte porsjonere dem ut. Også Rokkan-rapporten ble dratt frem i debatten, og en uttalelse fra styrerepresentant Ådne Cappelen gav på sin side vann på mølla til de som ikke stolte på Styrets kompetanse i å utvikle et demokratisk universitet.

Et av årets mest leste leserbrev ble publisert i september, da rektor Torbjørn Digernes fant det på sin plass å gå kraftig i rette med Universitetsavisas dekning av varslingssaken ved RBUP.

Ellers avfødte Universitetsavisas oppslag om NTNUs delaktighet i canadiske oljesandprosjekter noen leserbrev, og vindmølledabetten tok seg nok en gang opp. Andre temaer var økonomistyring, hva som bør skje med sivilingeniørtittelen og hvorvidt slagordet "Det skapende universitet" har noe å gjøre på brevpapir og plansjer osv.

SEX SELGER: I hvert fall slo debatten om NTNU-trykks uvanlige markedsføring til som en leserhit i avisen vår.
Miniagurk
I november var fremdeles styring og ledelse et hett tema, men nå i tett konkurranse med lønnsoppgjøret og det som nok må kalles en miniagurk: Brosjyren fra NTNU-Trykk som skulle forføre DEG. Innlegget "Er sex kjønnsdiskriminerende?" fra Trond Grønli Åm toppet faktisk leserstatistikken denne måneden. I en ordveksling om finanskrisen klarte på sin side ikke Trond Andresen og Torberg Falch å bli enig om å møtes til debatt andre steder enn i Universitetsavisa.

Og så skulle man kanskje lett kunne forledes til å tro at julefreden begynte å senke seg, men den gang ei. På nytt blusset vindmølledebatten opp i årets siste måned. Debatten om styring og ledelse tok en dreining over mot selve rektoransettelsen, og studentene i NTNUs styre fikk pepper og tok igjen.

Premieres med blomster
Etter en summarisk gjennomgang av årest nokså omfattende leserbrevbunke, har Universitetsavisa besluttet å utdele to blomsterpremier, én for årets leserbrev, og en for årets flittigste bidragsyter.

Prisen for årets leserbrev går til Tor G. Syvertsen ved Fakultet for ingeniørvitenskap for det ovennevnte innlegget om NTNUs Tour de France-sponsing. Prisen tildeles på rent kommersielle kriterier - evnen til å skape overskrifter langt utenfor vårt medium, og selvfølgelig pådra seg masse lesere og støy og ståk og tørre der andre tier. Sånt liker vi!

Prisen for årets flittigste debattant kunne målt i antall innlegg blitt delt mellom Odd W. Andersen og Trond Andresen, som har bidratt med 15 innlegg hver. Vi har allikevel valgt å la sistnevnte stikke av med seieren, både takket være lang og tro tjeneste i avisens spalter og et bredere utvalg emner i engasjementet.

Blomsterbuketter er underveis, med takk for innsatsen i året som gikk.

Hvor bliver så kvinnene av?
Dessverre er det fremdeles langt mellom de kvinnelige leserbrevskriverne. Vi håper flere kvinner derfor vil delta i debattene i 2009, og benytter samtidig anledningen til å ønske alle - både nye og gamle skribenter, kvinner som menn - hjertelig velkommen til spaltene våre. Det er debattene som gjør universitetet til et spennende sted å være.

Av: Audhild Skoglund