Publiseringen økte med 59 prosent
(8.1.09, 10:58) Foreløpige tall for vitenskapelig publisering i 2008 ved NTNU lover svært godt: Både totalen og andelen på nivå 2 stiger. Det betyr mer penger i kassen. |
Foto: istockphoto/José Luis Gutiérrez |
Likt eller mislikt: Tellekantsystemet for vitenskapelige publiseringer betyr kjærkomne lommepenger for NTNU. Universitetet var flinkest i klassen til å dra inn kroner på tellekanter, viste tallene fra i fjor.
Universitetsavisa har fått tilgang til foreløpige tall for registreringer i FRIDA-basen per 7. januar. Det er Universitetsbiblioteket som har fremskaffet tallene.
Nesten 60 prosents økning
Universitetsavisa har fått tall for artikler, bøker, og deler av bøker/rapporter for 2008 på vitenskapelig nivå en og to. Det er disse som gir tellende poeng i systemet.
FAKTA | FRIDA:
I FRIDA registreres alt vitenskapelig arbeid fra forskningsinstitusjonene. Dette er tallgrunnlaget som departementet bruker som tellekant for bevilgningene. |
Det totalt antall tellende publikasjoner for 2008 så langt er 2924. På samme dato i fjor - altså for 2007 - var det registrert 1839 arbeider. Årets økning er på ca. 59 prosent.
Tallene lover godt. Spørsmålet er likevel om NTNUs forskere publiserer mer, eller om de bare er blitt flinkere til å registrere.
En forsker ved Universitetet i Bergen kunne i 2006 påvise en mistenkelig økning i antallet publikasjoner på nivå 1, som har lavere kvalitetssikring. Han mente dette hadde sammenheng med tellekantsystemet. Så langt ved NTNU stemmer ikke denne hypotesen: Her øker den relative andelen registreringer på nivå 2.
På vei mot 25 prosent i 2010
Drøye to uker før forrige innleveringsfrist var 21 prosent av publikasjonene registrert i den mest prestisjefylte kategorien.
Så langt i år er prognosen ca. 23 prosent. Dermed er universitetet i rute mot det strategiske målet om at minst 25 prosent av publikasjonene skal være på nivå 2 innen 2010.
En publikasjon på nivå 2 drar inn tre ganger så mange kroner som et arbeid på nivå 1. Hvor mye et gjennomsnittlig publikasjonspoeng er verdt, varierer fra år til år. For fjoråret var et poeng verdt opp mot 50.000 kroner, ifølge Arild Søntvedt ved biblioteket.
Universitetsbiblioteket understreker at NTNU-registreringene som er hentet ut av FRIDA er foreløpige tall som er beheftet med en viss usikkerhet.
Frist for registrering er 20. januar.
Har du synspunkt på dette eller andre spørsmål rundt publisering og tellekantsystemet, send oss gjerne et leserbrev.
Universitetsavisa: Tallene fra 2007 på samme tidspunkt
Universitetsavisa: De endelige tallene for 2007
Av:Tor H. Monsen |