MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UNIVERSITETSAVISA MENER
Israel raserer Gazas akademiske institusjoner (12.1.09, 10:13)

LEDER: Tre institusjoner for utdanning og forskning har blitt rammet av israelske bomber den siste tiden. Men de israelske anslagene mot det palestinske folkets rett til utdanning og forskning er langt mer omfattende enn som så.

Rektor ved Høyskolen i Vestfold, Petter Aasen sendte i forrige uke en skarp protest mot bombingen av to av deres samarbeidsinstitusjoner i Gaza til Israels ambassade i Norge. Bombingen av institusjoner for forskning og utdanning er allikevel bare de siste i en lang rekke anslag mot det palestinske folkets rett til utdanning.

Studenter fra Gaza er effektivt hindret fra å ta utdanning utenfor landet. Så mange som 1700 studenter med studieplass ved et utenlandsk universitet skal befinne seg i Gaza, uten mulighet til å reise ut og benytte seg av den studieplassen de har kvalifisert seg for. I fjor vakte det også oppmerksomhet da USA ville tilbakekalle alle Fulbrightstipendene som var gitt palestinere, offisielt fordi de fryktet at pengene var bortkastet siden studentene uansett ikke fikk forlate Gaza. Dette vedtaket ble siden tilbakekalt, men selv etter at amerikansk UD hadde blandet seg inn, var det bare en del av studentene som fikk israelsk tillatelse til å reise til de amerikanske universitetene de var kommet inn på.

Også palestinske forskere og universiteter er hardt rammet av forseglingen av Gaza, enten de skal reise ut eller arrangere noe på egen grunn. Da Gaza Community Mental Health Center i oktober skulle arrangere en internasjonal konferanse om helse, slapp ingen av de utenlandske deltakerne inn, og konferansen måtte delvis foregå ved hjelp av video- og telefonoverføring fra Vestbredden. Blant de som ble nektet innreise, var flere norske deltakere. Gaza Community Mental Health Center er blant de institusjonene som har blitt bombet i den siste intensiven.

Ettersom studenter i Gaza ikke får reise ut for å ta utdanning, er de helt avhengige av et fungerende utdanningssystem hjemme. Det største universitetet, med 20 000 studenter, er Islamic University in Gaza. Dette ble hardt rammet av bombingen, blant annet er laboratorier, kantine og det såkalte Kvinnehuset ødelagt. 60 % av studentene ved universitetet er kvinner.

Gaza mangler også ph.d.-utdanninger, i tillegg til at det er en rekke fag det ikke er mulig å ta ved universitetene, grunnet mangel på ressurser.

Det er positivt at rektor ved Høyskolen i Vestfold har reagert såpass tydelig på bombingen av de to samarbeidsinstitusjonene i Gaza. Det er også positivt at NTNU har valgt å støtte kunstneraksjonen med innkjøp av et maleri og ønske om fokus på den humanitære situasjonen i Gaza. Det er ikke innlysende at det er et universitets oppgave å ta side i politiske konflikter. Men man bør kunne ta side for retten til utdanning og forskning, og støtte organisasjoner som arbeider med det samme som en selv, og for å beskytte denne rettigheten. Forskerne og studentene i Gaza trenger støtte. Et folk uten tilbud om høyere utdanning og forskere isolert fra fagfeller og den akademiske verden gir ikke gode fremtidsutsikter for en nasjon som allerede er radikalisert, utsultet og utslitt av krig.

Audhild Skoglund
Redaktør, Universitetsavisa