Medisin halverer andelen stryk
(15.1.09, 14:47) Det medisinske fakultet toppet en dyster statistikk over andelen studenter som stryker til eksamen. Tallene for 2008 viser at medisin fortsatt topper listen, men fakultetet har likevel halvert strykprosenten fra 2007. Universitetsavisa skrev på samme tid i fjor om tallene fra Databasen for statistikk om høyere utdanning (DBH) som viste at 22,6 prosent av studentene på Det medisinske fakultet (DMF) strøk i vårsemesteret 2007. Dette tallet sank i vårsemesteret 2008 til 12,5. Vårsemestertallene for 2008 er de ferskeste som foreligger.
FAKTA | Strykprosent, norske universiteter:
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet: 8,2
Universitetet for miljø- og biovitenskap: 5,8
Universitetet i Agder: 8,4
Universitetet i Bergen: 4,8
Universitetet i Oslo: 6,5
Universitetet i Stavanger: 7,9
Universitetet i Tromsø: 8,2
Fordelt på fakultet, NTNU:
Det historisk-filosofiske fakultet: 8,5
Det medisinske fakultet: 12,5
Fakultet for arkitektur og billedkunst: 2,2
Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk: 12,2
Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi: 4,8
Fakultet for naturvitenskap og teknologi:7,3
Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse: 7,5 |
Medisin for ikke-medisinere
En årsak til de begredelige resultatene på Medisin var å finne i emnet Medisin for ikke-medisinere, med en horribel strykprosent på nesten 50 i 2007.
Emnet er organisert under Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk. Fra 2007 til 2008 (vårsemester) sank strykprosenten på instituttet som helhet fra 44,6 til 24,5.
Instituttleder Øyvind Ellingsen henviser Universitetsavisa til dekanatet ved fakultetet.
Bedre til å kommunisere krav
Ifølge prodekan Arne Holen ved fakultetet har det rådet en oppfatning om at Medisin for ikke-medisinere er lette studiepoeng å ta. Fakultetet har blitt bedre til å kommunisere at dette ikke er tilfellet. Visstnok skal dette være en medvirkende årsak til reduksjonen. Perspektivemnet Treningsfysiologi er en annen ”versting”. Her har det også vært en vesentlig nedgang i strykprosenten, ifølge Holen.
På profesjonsstudiet i medisin stryker ikke flere enn 5,3 prosent av de fremtidige legene. Dette skal ifølge Holen være på nivå med tilsvarende utdanninger andre steder i landet.
Taper penger
Stryk gir ingen studiepoeng i undervisningskomponenten for den resultatbaserte omfordelingen til Kunnskapsdepartementet. Strykprosenten har derfor også en økonomisk side.
Dekan Stig Slørdahl uttalte til Universitetsavisa i fjor at det uansett ikke var aktuelt å slakke på kravene.
Arkitektur lavest stryk
2008-tallene viser at DMF og Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk (IME) ligger på stryktoppen, mens igjen er det Fakultet for arkitektur og billedkunst som har lavest andel stryk, som i 2007.
Sammenlignet med andre universiteter ligger NTNU i den gale enden av skalaen, selv om forskjellene ikke er store mellom de syv institusjonene.
Av:Tor H. Monsen |