LERCHENDALKONFERANSEN Tora Aasland: 3 prosent ikke nok!
(14.1.09, 15:33) - Målet om at bevilgning til forskning skal opp i 3 prosent av BNP, er vel og bra. Men det er ikke nok, sa forskningsminister Tora Aasland i talen under Lerchendalkonferansen dag formiddag. En opplagt statsråd tillot seg å fleipe med at nedgangen i oljeprisene gjør underverker med treprosentsløftet: Går bruttonasjonalproduktet tilstrekkelig langt ned, oppfylles løftet av seg selv – men da på negativt vis.
|
Tora Aasland viste blant annet til NTNUs forskning på CO2 da hun snakket om forskning for framtida på Lerchendalkonferansen (foto: Thor Nilsen). |
Uansett, fortsatte Aasland:
- Vi har et sterkt behov for å fokusere sterkere på kvalitet. Kvantitetsmålet på 3 prosent er ikke nok. Det er derfor jeg tar i bruk ordet ”kvalitet” i tittelen på min forskningsmelding.
Google og Yahoo
Forskningsministeren tok til orde for hvor viktig det er med sterke kunnskapsmiljø, og nevnte Google og Yahoos etablering i Trondheim som illustrasjon.
- Hvis ikke det sterke forskningsmiljøet på søkemotorer hadde vært etablert her, av folk som kommer fra NTNU og Sintef, kan det godt tenkes at de to søkegigantene hadde etablert seg annetsteds, sa Aasland.
Bygging av forskningsevnen er et av regjeringens satsingsområder. Det skjer gjennom å skape gode kunnskapsmiljøer. Her er det blant annet viktig å fokusere på samhandlingen mellom forskning og utvikling, og kompetanseheving. Aasland benyttet anledningen til å varsle en egen kompetansemelding i løpet av året.
- Til syvende og sist handler dette om menneskene som skal drive medforskning, sa statsråden.
-Krisepakker løser ikke alle problem
Hun advarte likevel forsamlingen mot å drømme for mye om krisepakker.
- Jeg vil gjerne få helle litt kaldt vann i blodet på noen og hver. Alle får ikke penger til alt.
|
Mange hadde funnet veien til Royal Garden under tirsdagen og onsdagens tradisjonsbundne LErchendalkonferanse (foto: Thor Nilsen). |
Aasland viste til forskningsmeldingen fra 2005, som hadde tittelen ”Vilje til forskning.” Slik sett kunne hennes melding av i år godt fått tittelen ’Vilje til gjennomføring’: Da handler det vel så mye om prioritering av hva det skal forskes på, som å komme opp med nye emner for forskning, sa hun, og ilte straks til med å nevne et spesifikt forskningsfelt som har kommet til siden 2005:
- Klimatrusselen. Dette er et perspektiv som er langt viktigere nå enn da forrige melding ble offentliggjort.
Aasland benyttet ellers anledningen til å rette en advarende pekefinger mot rektorer som lar unge forskere – de såkalte lausungene bli gående år ut og år inn på tidsbegrensede ansettelsesavtaler.
- Jeg er bekymret over tilbakemeldinger om at universiteter og høgskoler ikke erstatter professorer som går av for aldersgrensen med nye faste ansettelser, men i stedet gjør stillingene om til midlertidige kontrakter, sa hun.
”Krise til nyskaping”
”Fra krise til nyskaping – nye muligheter for velferd og bærekraft” var tittelen på årets Lerchendalkonferanse. Første dag gikk av stabelen i går, og hadde ”Forskning og innovasjon i en krisetid” som overskrift. NTNU-rektor Torbjørn Digernes ønsket velkommen. Onsdagens sesjon hadde ”Finanskrise, innovasjon og grønn økonomi som tittel.
Av Tore Oksholen |