Langt mellom norske søkere til NT-fakultetet
(21.1.09, 22:41) Fakultet for Naturvitenskap og teknologi ved NTNU har mottatt hele 903 søknader til 42 utlyste stipendiatstillinger. Utenlandske søkere dominerer listene. I november utlyste NT-fakultetet 42 stipendiater på ph.d.- eller post.
doc.-nivå. Utlysningen av alle stillingene skjedde samlet, og det var lagt ned et stort arbeid i annonseringen, både i Norge og i Sverige.
Det førte til et skred av søknader og et snitt på 21 søkere per stilling, ifølge fakultetets egne tall.
- Det er veldig positivt at vi har fått så mange søkere. Det er første gang vi har prøvd så store utlysninger. Vi hadde blant annet pågang hele jula til kontaktpersonen, sier prodekanus for forskning ved fakultetet, Åse Krøkje, til Universitetsavisa.
- Industrien bør ikke støvsuge markedet
Mens det har strømmet til med søkere fra Asia og Sverige, er det imidlertid langt mellom de norske kandidatene. Av totalt 903 søkere, er kun 147 norske.
- Det er veldig mange norske som får fristende tilbud fra næringslivet med høyere lønn før de har avsluttet studiene. Jeg mener industrien kunne vært tjent med å ikke støvsuge oss for gode kandidater underveis, men heller gitt dem ekstra lønn for å ha tatt doktorgrad, oppfordrer Krøkje.
Det er nemlig her skoen trykker: Næringslivet belønner ikke doktorgrad.
- I hvert fall ser vi at de ikke får uttelling i forhold til lønn.
Og det er slett ikke sikkert de utenlandske søkerne blir værende ved norske forskningsinstitusjoner eller i norsk næringsliv etter fullført stipendperiode.
- En del blir nok, men mange reiser også hjem etterpå eller videre til andre land som USA.
Kvinneandelen synker
Kvinneandelen er også lav, kun hver fjerde søker er kvinne. Dette er klart ned fra fjoråret, hvor andelen lå på rundt 40 prosent.
- Vi har et mål om 50 prosent kvinnelige søkere. I fjor fikk vi overraskende mange utenlandske kvinnelige søkere, men dette har ikke slått til i år, hvor det igjen er menn som dominerer, opplyser Krøkje.
Alt i alt opplever NT-fakultetet den brede fellesannonseringen av stipendiater som en positiv erfaring, både i forhold til oppmerksomhet og antall søkere. Om en slik fremgangsmåte vil bli fulgt senere, vil avhenge av om kvaliteten på søkerne står i forhold til kvantiteten.
Av: Audhild Skoglund |