MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Årets Venture Cup i gang (21.1.09, 23:54)

Glem finanskrisen - brenn ikke inne med en idé! Nå kan du sanke studiepoeng og tjene pengepremier på en forretningsidé.

FAKTA

VENTURE CUP

  • Venture Cup er en konkurranse der studenter som har en idé, kan lære å utvikle en forretningsplan og få kunnskap om kommersialisering av ideer. Premiepotten er totalt på 390 000 kroner, med blant annet 50 000 kroner til beste studentidé!

  • For studenter ved NTNU gir Venture Cup 7,5 studiepoeng.

  • I 2009 arrangeres Venture Cup med Kick off i januar, fase1 i februar, fase 2 i april og den nasjonale fase 3 i september avvikles i Trondheim.

  • De tre beste bidragene under årets cup i Norge vil få muligheten til å delta på Nordisk finale.

  • Vel hundre studenter deltok på åpning av årets Venture Cup onsdag kveld. For sjuende året på rad skal studenter med en idé få hjelp til å lage butikk ut av det.

    - Ikke hør på mora di
    På fjerde rad sitter Mona Selbekk.

    Gang på gang blir de fremmøtte fortalt at det er nå det gjelder å satse, på bunn, slik at en kan få med seg oppturen når den kommer. Og ikke minst, hør ikke på mora di - bare gjør det! Etablerte sannheter kan stå i veien for gode ideer og nyskapning, hevdet initiativtagerne til konkurransen. Og når noen kan selge vann til hundre kroner literen, er alt mulig, ifølge professor Karl Klingsheim, NTNU Technology Transfer Office.

    Men studenten Selbekk er der mest for å lytte.

    - Jeg har i utgangspunktet ingen egen idé, men jeg er veldig nysgjerrig og leter etter andre som har ideer, sier Selbekk. Hun tar lærerutdanning på NTNU og er på jakt etter noe som kan brukes i pedagogisk sammenheng. Hun forteller at hun vil følge deler av forelesningene, men har i dag ingen planer om å delta i selve cupen. Heller ikke sidekameraten Bjørn Rune Rogne sitter inne med en gründeridé, men synes at foredragene i tilknytning til konkurransen er interessante og vil følge disse.

    IKKE BARE TEKNOLOGI: Mildrid Ullerud ønsker å lage et brettspill basert på språk. Lærerstudent Mona Selbekk utelukker ikke at dette kan være en god idé.
    Åpningsforedraget denne kvelden var ved Petter Ole Jacobsen i VIZRT. Han ble hentet inn til oppstarten av TV 2 i Bergen og var med på å utforme teknologien og grafikken som brukes der. I dag omsetter selskapet for 80 millioner dollar og leverer software til CNN, CBS og andre store, tunge nyhetskanaler. Han oppfordret studentene til å tenke unikt - ikke prøve på å lage det nye Adobe Photoshop.

    Brettspill
    Utenfor inngangen til auditoriet står flere idéhavere som vil presentere ideen sin. To studenter presenterer et system som tar sikte på å redusere oppvarmingskostnadene i store bygg med 30 prosent og samtidig opprettholde temperaturen.

    En annen idé heter Handyman og er ment å være en paraplyorganisasjon for håndverkere der du som kunde kan ringe til en slags taxi-sentral og bestille fagfolk til å utføre jobben.

    Mona Selbekk finner det hun er kommet for.

    I foajeen står Mildrid Ullerud med sin idé. Hun er på jakt etter mennesker som liker språk og er interessert i læring. Hun ønsker å lage et brettspill for å lære engelsk bedre.

    - Hm, dette var interessant, sier Selbekk og tar med seg en presentasjon av ideen hjem for å tenke videre.

    Lav jenteandel
    Leder i Venture Cup, Benedicte Soland, er veldig fornøyd med oppmøtet på åpningen. Hun registrerer at det i år som i fjor er flere gutter enn jenter som deltar og mener det har noe med at konkurransen er så teknologirettet, samt at de fleste teknologifagene også er mannstunge.

    - Men det er synd, flere jenter burde ha satset mer og tenkt mer utradisjonelt, sier Ingunn Sandtveit i Venture cup.

    Cupen tar sikte på å gi studentene og deltakerne muligheten til å samle kunnskap om utvikling av forretningsideen samt planlegge og få veiledning underveis fra profesjonelle aktører. NTNU har siden starten av den nasjonale cupen vunnet en rekke priser, men samtidig er det få av gründerne som har steget opp i elitedivisjonen.

    - Årsaken til det er at utvikling av teknologi tar tid. Skal du bli milliardær på et halvt år, er ikke teknologi noe å satse på, sier Soland.

    Dyrk heltene
    Professor ved NTNU Karl Klingsheim mener en må bli flinkere å dyrke heltene og synliggjøre dem.

    MINDRE NORSKE: Professor Karl Klingsheim skal prøve å gjøre studentene mindre norske og hevder den norske mentaliteten hindrer framgang og nytenkning.
    - Se bare på dette auditoriet vi var i i kveld, R5 (Realfagbygget på Gløshaugen). Hvorfor heter ikke det John Ugelstad? Hvorfor dyrker ikke NTNU sine egne helter og oppkaller rommene etter sine fremste forskere, sier han.

    Ugelstad var en norsk sivilingeniør i kjemi og regnes som den fremste pioneren innen polymer og kolloidkjemi. Han ble utdannet ved NTH og har vunnet en rekke internasjonale priser. Men det er noe med den norske mentaliteten, mener Klingsheim. Og det er denne han skal forandre på, gjennom undervisning av studentene - og gjennom Venture Cup.

    - Jo yngre de er, desto mindre sperre. Ungdommens fremste oppgave er å utfordre det bestående. På mange måter er min jobb å gjøre studentene og deltakerne mindre norske, sier Klingsheim.

    Men hvor mange gründere har egentlig NTNU produsert?

    - Det er ikke godt å si, men vi har faktisk en del som har etablert ulike selskaper og solgt disse med fortjeneste. Men vi kommer tilbake til at vi ikke er flinke til å dyrke heltene. Vi er ikke stolte av de som har gjort noe, sier Klingsheim.

    Startskuddet for cupen går 21. januar, men fristen for å sende inn beskrivelse av forretningsideen er 19. februar. Og cupen er ikke bare for studenter, selv om den gir 7,5 studiepoeng. Konkurransen er åpen, og ikke minst gratis. Deltakere som i tillegg til kunnskap jakter på penger, lar seg trolig også friste med en premiepott på 390 000 kroner.

    Tekst og foto: Siri Gellein