MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tora Aasland: - Flere midler som ikke er fordelt (26.1.09, 14:28)

NTNU - med sin forskning på fornybar energi - ligger godt an til å få flere millioner gjennom tiltak i krisepakken som ikke er fordelt til institusjonene. Universitetsavisa har fått snakke med fagstatsråd Tora Aasland om krisepakken.

Institusjonene i universitets- og høyskolesektoren får ca 480 millioner kroner gjennom regjeringens krisepakke, i form av byggeprosjekter, stipendiatstillinger og studentboliger. NTNU og regionen stikker av med det største kakestykket – først og fremst gjennom en enkeltbevilgning på 120 millioner for renovering og ombygging av Kjemiblokk 4 og 5 for å huse et felleseuropeisk forskningsinfrastruktur for CO2-fangst og lagring.

Av den totale pakken på 20 milliarder kroner, fikk du og departementet gjennomslag for tiltak tilsvarende ca en halv milliard. Er du fornøyd med det?

- Jeg er veldig godt fornøyd. Særlig med tanke på de mange midlene som ikke er fordelt, og som ligger i andre kapitler [i budsjettet] som har med forskning og utvikling å gjøre. Dette gjelder for eksempel penger gjennom Norges forskningsråd og Enova. Departementet er ellers fornøyd med å ha fått gjennomslag i regjeringen for satsing på kompetanse, sier hun.

Aasland nevner også de 57 rekrutteringsstillingene som ligger inne i krisepakken som en seier for KD i en konkurransesituasjon med andre departementer.

Departementet har overtatt styringen av Campusprosjektet og satt det inn i den alminnelige statlige byggekøen. Samtidig sender det et sterkt signal gjennom den største enkeltbevilgningen innenfor universitets- og høyskolesektoren i form av 120 millioner til CO2-laboratorier. Hva ligger bak dette?

- Det er riktig at dette er den største enkeltbevilgningen, og med det er en sentral forutsetning for realiseringen av [European Carbon Dioxide Capture and Storage Laboratory Infrastructure - ECCSEL] oppfylt. Men det betyr ikke at prosjektet er i mål. Når det gjelder Campus-prosjektet, går prosessen sin gang som planlagt.

Tiltakene i krisepakken er valgt ut for å ha gunstig, kortsiktig virkning på økonomi og sysselsetting. Jeg må likevel benytte anledningen til å spørre om et viktig langsiktig tiltak for sektoren, nemlig satsing på grunnforskningen i krisetider. Forskningsmeldingen skal legges fram før påske. Hvilke signaler ligger i den i forhold til grunnforskning?

- Vi har til hensikt å styrke grunnforskningen gjennom å styrke basisbevilgningene til institusjonene, samtidig som midler gjennom Norges forskningsråd skal økes [frie midler. Journ.anm.]. Selv om vi har fokus på denne problemstillingen, er det altså ikke denne typen tiltak som passer til regjeringens krisepakke, avslutter statsråden.

Hovedsak: 120 millioner til CO2-bygg

Av:Tor H. Monsen