MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Spanske studenter røyker pot til pensum (2.2.09, 15:48)

GRANADA,SPANIA: Lola (29) forbereder seg til eksamen med intensiv marijuanarøyking. I Andalucía har 4 av 10 studenter røykt cannabis.

Eksamensperioden er i gang ved spanske universiteter. Her som hjemme opplever studentene denne tiden som en evig kamp om å holde konsentrasjonen oppe mens de leser, få nok søvn om natta og å holde nervene i sjakk.

I eksamensperioden strømmer studentene til psykologisk pedagog Eva Giménez Sánchez og psykolog Sagrario López. Rusproblemer er en gjenganger. (foto: Trond Ola Tilseth)
Fra 26. januar til 14. februar skal 56000 studenter avlegges til sammen en kvart million eksamener ved Granadas universitet. I følge Provinssenteret for rusavhengighet i Granada, bruker mange studenter rusmidler for å lettere komme seg gjennom forberedelsene.

- De bruker amfetamin for å holde konsentrasjonen oppe mens de leser. På kvelden tar de sovemidler for å komme seg ”ned” igjen. Dette betyr ikke at eksamensperioden gjør alle disse sporadiske brukerne til narkomane, men for noen kan den sporadiske bruken utvikle seg til et problem, sier Antonio Torres, direktør ved senteret.

Søker hjelp
Et rusmiddel som svært mange studenter bruker i Granada, og ikke bare i eksamensperioden, er cannabis, enten i form av hasj eller marijuana.

En nylig publisert undersøkelse gjennomført av lokalregjeringen i Andalucía viser at rundt 40 prosent av provinsens innbyggere i studentalder (20-34) har røykt cannabis. I overkant av én av fem i samme gruppe opplyser at de har røyket cannabis den siste måneden.

Psykologhjelpen ved Universitetet i Granada får mange henvendelser fra studenter som klager på at cannabiskonsumet hindrer dem i å lese til eksamen.

Psykologistudent Lola røyker mer marijuana enn vanlig når hun leser til eksamen. – Hvis jeg ikke røyker greier jeg ikke å sitte stille, sier 29-åringen.
- Hetetokter, hjertebank og konsentrasjonsvansker får dem til å oppsøke oss, sier psykolog Sagrario López Ortega ved Gabinete Psycopedagógico på UGR.

Hasj på campus
Hun opplyser at svært mange av cannabisrøykerne øker forbruket i eksamensperioden.

- Det er på samme måte som med tobakksrøykere eller alkoholikere. I situasjoner med mer stress, griper de til lasten sin for å roe ned nervene, forklarer López Ortega.

Cannabisrøyking er forbudt i Spania, men sosialt akseptert på universitetet. Faktisk i en så stor grad at det er helt vanlig å se studenter røyke hasj på fakultetstrappa.

På kantinaterrassen til psykologifakultetet treffer vi 29 år gamle Lola. Hun sitter foran PC-skjermen med en kopp te og en tykk marijuanajoint i hånden.

Fritt frem for røyking
- Jeg har røykt i gress i 12 år. I eksamensperioden røyker jeg ekstra mye. Jeg er ganske rastløs av meg og pot’en gjør det lettere å sitte stille lenge av gangen. For meg er en eksamensperiode uten røyking helt utenkelig, sier Lola.

Hun dyrker marijuanaen sin selv og tror ikke stoffet gjør henne til en dårligere student.

- Det kan nok være at røykingen gjør at jeg leser saktere, men når jeg først har forstått det jeg leser, blir det sittende, hevder psykologistudenten.

Hun opplyser at hun røyker rundt fire jointer hver dag.

- Er det ingen ansatte ved universitetet som reagerer på røykingen?

- Nei. Du skulle vært her på våren når det er godt og varmt i været. Da er det stappfullt av folk som røyker hasj og marijuana rundt omkring på campus, sier 29-åringen.

Cannabis på campus: Sofia Rodriguez Hernandez foretrekker tobakk i ukene før eksamen, men røyker ofte hasj på trappen til psykologifakultetet ellers i året.
250 000 eksamener
Hennes medstudent Sofia Rodriguez Hernandez røyker også hasj til vanlig. Men nå i eksamensperioden røyker hun kun tobakk.

- Jeg ville aldri greid å lese samtidig som jeg røyker hasj. Problemet til de som røyker i eksamensperioden er at de ikke takler å være nyktre. De er så vant til å røyke at deres naturlige tilstand er å være ”fjern”. Når eksamensnervene kommer i tillegg røyker de enda mer enn vanlig, sier Hernandez.

Les også: Få ved NTNU søker hjelp for rusproblemer

Av Trond Ola Tilseth (tekst og foto)