MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Riis-Johansen: Lex Vindkraft (13.2.09, 07:42)

Olje- og energiminister i motvind: Offshore vindkraft skal få sitt eget konsesjonsregime i likhet med petroleumssektoren.

SMILER, OG KAN IKKE ANNET:Det er lett for en statsråd å holde et permanent smil i motvinden i vindtunnelen på Strømningsteknisk laboratorium på Gløshagen. Foto: Tor H. Monsen.
Sentrene for miljøvennlig energi (FME) fikk anledning til å vise seg verdig millionpotten de nylig ble tildelt da Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ble ledet rundt på campus, torsdag.

Nå begynner arbeidet
Når du reiser tilbake til Oslo, er hallelujaperioden i ferd med å ebbe ut, og arbeidet begynner: Hvilke konkrete krav er det regjeringen stiller til sentrene i bytte for alle millionene?

- Regjeringen har ikke snakket om at det skal være krav til konkrete, operative løsninger her, men det ligger i hele prosjektet med sentrene at det er nettopp løsninger det skal jobbes mot, men regjeringen har ikke definert hva som konkret skal komme ut av arbeidet her, sier Olje- og energiministeren til Universitetsavisa.

Fokus på utvikling
Her på laboratoriene drives det mye grunnforskning, i tillegg til industrirettet forskning. Millionene til FME har en klar bestilling, som du sier. I hvilken grad forventer regjeringen at forskningsinnsatsen skal materialisere seg i form av kommersialiserbar teknologi og produkter?

- Det viktige for meg er ikke hva som skjer hvor. Hvis grunnforskning her som gjør at Aker Clean Carbon klarer å gjøre noe det ellers ikke ville klart å gjøre, er hensikten oppnådd. Det vi samlet for ut av satsingen, er det viktige for meg.

Lex havmølle
Du annonserte nylig en ny havmøllelov i forbindelse med millionsatsingen på utvikling av offshore vindkraft: Hva skal denne nye loven regulere?

- Vi har per i dag ikke noe dekkende regelverk for utnyttelse av havarealene til dette formålet. Vi skal i det nærmeste sende ut på høring et forslag til arealdisponering og regelverk. Vi ønsker blant annet å kartlegge hvilke lover og regelverk som gjelder når for eksempel et selskap ønsker å etablere seg i et område offshore.

Riis-Johansen planlegger å sende et lovforslag til Stortinget i løpet av våren.

Aner vi her en parallell til pionerarbeidet som ble gjort av norske myndigheter for å regulere rettigheter på kontinentalsokkelen på 60- og 70-tallet?

- Ja det stemmer, og vi har et skarpt blikk på det som finnes av lovverk på området. Skal vi lykkes på offshore vindkraft må vi lære mye av arbeidet som er gjort på olje- og gassiden. For eksempel kommer vi til å kjøre konsesjonsrunder på vindkraftfelt, og ha en styrt utvikling etter samme mønster som på petroleumssiden. [Statlig] styring må til med tanke på de store kostnadene det er snakk om for å realisere offshore vindkraft, mener Riis-Johansen.

Å dømme etter siste budsjetter og krisepakker, vil regjeringen mye med offshore vindkraft i årene fremover. Parallellene til utbyggingen av olje- og gasseventyret de siste tiårene er mange: Juridisk, økonomisk, og ikke minst, teknologisk.

Den teknologiske svenneprøven en vellykket realisering av storskala offshore vindkraft representerer, vil kanskje matche den økonomiske betydningen norsk olje- og gassutvinningsteknologi betyr for AS Norge i dag.

Av:Tor H. Monsen