LESERBREV Bjørnar Kvernevik: Det skapende universitet?
(19.2.09, 16:33)
Instituttledelsen ved IØT (Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse) har bestemt at man ikke skal jobbe for at NTNUs Entreprenørskole skal åpnes for studenter med annen bakgrunn enn teknologi.
I NTNUs strategier står det at NTNU skal fremme samspill på tvers av fag og forene teori og praksis. Flere og flere miljøer ser nytten av å jobbe på tvers av hverandre. Start NTNU har sammen med Entreprenørskolen sin linjeforening, Solan, etablert en serie forelesninger som går under navnet Star Talks. Star Talks er Gründere og entreprenører som forteller om sine humpete, dog givende veier, mot nyetableringer og suksess. Star Talks ble sist gang arrangert på Dragvoll med minst 60 oppmøtte statsvitere, humanister og teknologer som sammen hørte på hvordan gründeren bak Sushisi har etablert seg i Norge for å fremme norsk fisk, nytte seg av norsk teknologi og design samtidig som de selger sushi i en ny form.
Gründere kommer i alle slags former og farger. Det som kjennetegner en gründer er pågangsmot, troen på eget prosjekt og viljen til å lykkes. Teknologer har verken patent eller copyright på det å være gründer.
I forrige nummer av Under Dusken kan man lese at Dekan Jan Morten Dyrstad er positiv til en åpning av Entreprenørskolen. Studenttinget oppfatter det dit hen at både rektoratet og faggruppen på entreprenørskap også er positive til en slik åpning. De har i så fall med seg Studenttinget som før jul blant annet vedtok følgende:
• Studenttinget mener at Entreprenørskolen skal åpnes slik at også studenter fra ikke-teknologiske fag kan søke opptak. Det forutsettes at det opprettes to studieretninger: En for teknologistudenter og en for andre studenter. Det forutsettes videre at opptakskravene er minst like strenge som de er i dag.
Studenttinget mener det er veldig synd at IØTs ledelse ikke greier å være visjonære og nytenkende. Her har man mulighet til å være NTNUs flaggskip hva tverrfaglighet og nyetableringer gjelder. Den sjansen griper man dessverre ikke. Det hadde vært interessant å høre fra instituttledelsen hvilke faglige begrunnelser man har for å holde Entreprenørskolen lukket. Det kan tenkes at de begrunner det med et ønske om kun å utdanne teknologer. Det er i så fall lite konsekvent strategitenkning da de allerede utdanner studenter som får tittelen ”Master of Science in Project Management”, som ikke er en teknologitittel.
IØT har gjennom mange år bygd seg opp en god merkevare. Det er viktig at de ikke tar denne for gitt og går baklengs inn i fremtiden.
Bjørnar Kvernevik
Leder av Studenttinget NTNU |