- Palestina Midt-Østens eneste demokrati
(24.2.09, 21:31) - Palestina er det eneste demokratiet i Midt-Østen, hevdet Sue Blackwell under tirsdagkveldens debatt om akademisk boikott. |
Sue Blackwell og Morten Levin er begge klare tilhengere av akademisk Israelboikott (foto: Tore Oksholen). |
Blackwell representerer British Comittee for the Universities of Palestine, og var spesielt invitert til å innlede under debatten, som var arrangert av Institutt for tverrfaglige kulturstudier. Øvrige deltakerre i panelet var Katrine Skretting, Morten Levin, skuespilleren Trond Petter Stamsø Munch, samt prorektor Astrid Lægreid. Astrid Bolsø fra instituttet var debattleder.
Blackwell begrunnet sin støtte til akademisk og kulturell boikott blant annet med at israelske akademikere ikke gjør nok for å protestere mot overgrepene IDF begår mot palestinerne.
- Israel er en apartheidnasjon, hvor det palestinske samfunnet er delt opp i en rekke bantustans. Tostatsløsningen er død. Det fins ikke noe felles grunnlag for dialog, fastslo Blackwell.
Argumentet som ble fremmet fra salen om at Israel er det eneste demokratiet i Midt-Østen, hadde hun liten sans for.
- Hvilket demokrati forbyr partier?
- Israel er ikke et demokrati. Hvilket demokrati forbyr partier man ikke liker, spurte hun retorisk, og refererte til at Israel, i ly av krigen, forbød de to palestinske partiene fra Knesset. Disse partiene har tradisjonelt samlet støtte fra de israelske palestinerne, som utgjør en femtedel av befolkningen.
- Palestina er det eneste demokratiet i Midt-Østen. Hamas vant et valg som var internasjonalt godkjent som demokratisk.
Hun presiserte at det fortsatt vil være mulig å ha samarbeid med israelske forskere og akademikere på individplan. Det er på institusjonsnivå at boikotten vil slå inn.
Lægreid innledet med å karakterisere Israels vedvarende brudd på menneskerettene som ”skamfull”, men poengterte at dialog likevel er viktig. Hun konstaterte at spørsmålet om akademisk boikott ikke har vært diskutert i universitetsledelsen ved NTNU.
- Vi støtter et tett samarbeid med palestinske universiteter, og har god kontakt med Bir Zeit-universitetet, sa Lægreid.
- Boikott gir sann dialog
I likhet med Lægreid var Katrine Skretting tvilende til boikott. Det var verken Levin eller Stamsø Munch.
- En boikott av Israel vil være langt mer kraftfull enn den tilsvarende boikotten av apartheidregimet i Sør-Afrika var.
Stamsø Munch fastslo at dialog ikke lenger gir mening, rett og slett fordi man ikke har noe felles grunnlag å ha dialog ut fra.
- Jeg vil vise til Naomi Klein, som mener at straks man har fått etablert en effektiv boikott, ja da vil man få en sann dialog i gang.
Av Tore Oksholen (tekst og foto) |