LESERBREV Trond Andresen: Enig med Forssell om veiprising
(5.3.09, 14:06)
Børje Forssell følger 2. mars opp et innlegg fra meg her. Han refererer meg slik: "Hans forslag var/er å utstyre alle biler med køfribrikker og å sette opp avlesningsutstyr ikke bare på innfartsveier inn mot sentrum men også i et tett mønster inne i bykjernen for å begrense trafikken også innenfor bomstasjonene. Jeg sympatiserer med forslagets prinsipp og med begrunnelsen."
Takk for det!
Men Forssell har mer sans for en annen måte å oppnå det samme på: "... vi skal selvsagt utnytte dagens teknologi og den utvikling som har funnet sted siden 1989. I dag har svært mange GPS-basert navigasjonsutstyr i sine biler, og om ikke særlig mange år vil alle ha det. Med et lite tillegg til programvaren i selve kartsystemet samt en (obligatorisk) lagringsenhet vil bilens alle bevegelser kunne registreres: når, hvor og hvor fort den har kjørt. Da trengs det ingen avlesningsenheter langs veien. Den lagrede informasjonen kan lastes ned med jevne mellomrom (f.eks. en gang i måneden) av det autoriserte bomveiselskapet e.l. for debitering av bileieren ...".
Jeg er kjent med dette alternativet, og skreiv ifjor i Aftenposten om hvordan slik teknologi kunne brukes til et beslektet formål, å begrense uvettig kjøring. Teknologien kan åpenbart også anvendes slik Forssell foreslår, og jeg tror kanskje at dette er veien å gå, i hvert fall der hvor man ikke allerede har en velutviklet infrastruktur basert på brikker og måling ved passering.
Det første problemet som Forssell, meg og andre som er enige med oss står ovenfor, er at dette vil skape et ramaskrik fra de som (feilaktig, etter min mening) hevder at slikt er en uakseptabel trussel mot personvernet -- hva enten de er genuint bekymret eller (og dem er det mange av) bruker "Storebror ser deg" som et kledelig vikarierende argument for det de egentlig mener: at de ganske enkelt ikke vil ha noen inngrep eller ytterligere avgifter mot bilistene.
Det andre problemet er at slike tiltak forutsetter at man først gis tid og plass i mediene til å bli informert og å føre en offentlig samtale om hvilken av de to teknologiene man bør satse på, og om hvordan personvern-aspektet kan ivaretas. Men det er det verken tid eller plass til, for den trengs til å snakke om Ari Behn, Snåsamannen og Melodi Grand Piss.
Og nå i det siste: om Hijab. Og prosedyrespørsmål rundt Hijab i politiet (har feil person uttrykt noe galt til feil tidspunkt? Statssekretæren? Statsråden? Stoltenberg? Når? Hva sier Siv og Erna til det?). Man bringer inn synserne: Arne Strand, Stanghelle, Kyrre Nakkim: ”Er tilliten til Stoltenberg/statsråden/you-name-it svekket?” -Hurra: vi kan fortsette å koke suppe på spikeren, for jo mer vi terper, jo mer vokser den - ytterligere spaltefyll kan genereres. Statsråden blir etter en stund sjuk av alt styret. Hurra igjen, vi kan nå synse mer: "Er mediene for hardhendte med politikerne?" Og så kan man som Dagbladet nettopp gjorde spørre leserne om de tror at Stoltenberg gikk inn for Hijab eller ikke!
Problemet er ikke primært at du og jeg blir møkka lei. Problemet er at slikt fortrenger dekning av vesentlige ting: som nye teknologiske løsninger, og hvordan ta hånd om eventuelle negative bivirkninger av disse. |