Norsk sex – fins den?
(6.3.09, 15:44) Norsk sex er pliktspontan. Den er også bra og oppbyggelig, i motsetning til ikke-norsk sex, som gjerne knyttes til tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Tror vi nordmenn for godt om oss selv i sengen? - Det er først i de siste årene at norsk sex er blitt synlig som norsk, sier Åse Røthing, religionssosiolog og seniorforsker ved Universitetet i Oslo. Røthing har redigert boka ”Norske seksualiteter” sammen med Wenche Mühleisen, og presenterte den i et arrangement i forbindelse med 8.marsarrangementene på Dragvoll denne uka.
I takt med at Norge er blitt et flerkulturelt samfunn, blir det også interessant å se nærmere på hva som karakteriserer den etnisk norske seksualiteten, poengterer Røthing. I den sammenheng er det interessant å se hvordan positiv og negativ seksualitet klebres utlikt langs etniske skillelinjer.
- Negativ seksuell oppførsel, som seksuell tvang, assosieres i stadig sterkere grad til det ikke-norske, sier Røthing.
|
Stine Helena Svendsen tror etnisk norske oppfatter seg som seksuelt mer liberale enn hva vi faktisk er. |
Sex er arbeid
Stipendiat ved NTNUs institutt for tverrfaglige kulturstudier, Stine Helena Svendsen, utdyper dette.
- Et av kapitlene, skrevet av Hilde Danielsen og Wencke Mühleisen, analyserer det statlige samlivskurset ”Godt samliv”. Her blir det tydelig at idealet for norsk sex er at den er ”pliktspontan”: Du SKAL ha spontan sex. Normene er at det er viktig å komme fort i gang med sexen etter fødselen, og å arbeide med sexen jevnlig. Sex blir arbeid paret må passe på å utføre for å vedlikeholde forholdet.
- Er den norske sexen bra?
- Vi liker kanskje å tro det? Spør Svendsen, som også har bidratt i boka. Sammen med Røthing har hun sett spesielt på hvordan seksualitet og kultur koples sammen i skolens lærebøker.
|
Åse Røthing har redigert "Norske seksualiteter." |
Typisk norsk å være god
- Når den norske seksualiteten koples til kultur og kulturforskjeller, framstilles den som frihetlig, åpen og liberal.
- Men lærebøkene lever ikke selv opp til disse idealene, fordi gutters og jenters seksualitet ofte framstilles kjønnsstereotypt og dermed ikke likestilt, sier Svendsen.
FAKTA | 8. mars 2009
8.marsfestivalen i Trondheim arrangeres av NTNU og HIST. Festivalen har 13 poster på programmet, som spenner fra Ibsen til burleskdans på Storåsfestivalen. fra NTNU er Agnes Bolsø fra Institutt for tverrfaglige kulturstudier arrangør.
På selve dagen søndag er Palestina temaet. Fins det håp for det palestinske folket? Venke Aarethun, Tone Åse og Ane Skumsvoll er blant deltakerne. Arrangementet starter klokka 14 i Nidarosdomens besøkssenter. | Tror for godt om oss selv?
- Vi setter oss selv i et urettmessig godt lys mens ”de andre” i betydningen ikke-norsk, får en urettmessig negativ framstilling, sier hun.
- Dermed kommer den norske selvgodheten til uttrykk også her?
- Det kan du godt si, sier Stine Helena Svendsen.
”Norske seksualiteter” utgis på Cappelen Akademisk Forlag.
Av Tore Oksholen (tekst og foto) |