Norges skarpeste unge hjerner kåret
(18.3.09, 11:47) - Jeg har alltid vært god i matte, er Felix Prinz’ (til høyre) lakoniske forklaring på hvorfor han gikk nesten til topps i årets Abelkonkurranse. Til daglig går han på teaterlinja ved Sunnhordaland folkehøgskole. NTNU er vert for fjerde år på rad, og arrangørene håper å se Prinz eller Sondre Kvamme igjen som studenter. |
Fra venstre: Sondre Kvamme, Andreés Gómez Emilsson og Felix Prinz. |
Finalen i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse er blitt et nasjonalt evenement, hvor 4010 elever landet rundt, hovedsakelig fra videregående, deltar. 25 finalister gikk videre til finalen, som besto i en firetimers prøve i universitetets rådssal, hvor de løste oppgaver innen algebra, geometri, kombinatorikk og tallteori.
Vinnerne Andrés Gómez Emilsson (førsteplass), Sondre Kvamme (andre) og Felix Prinz går videre til Matematikkolympiaden, som arrangeres i Mexico i juli. De får følge av de 3 neste på lista.
Håper de beste kommer hit
Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening, og det er fjerde år på rad at NTNU står som arrangør. Førsteamanuensis Øyvind Bakke ved Institutt for matematiske fag legger ikke skjul på at konkurransen er god reklame for NTNU.
- Resultatene vekker betydelig oppmerksomhet i lokalpressen rundt om i landet, og de ulike videregåendeskolene viser synlig stolthet på sine nettsider når elevene deres går videre, forteller Bakke.
Håpet er naturligvis at flest mulig av finalistene skal velge NTNU som studiested når valg av universitet skal foretas.
- Vi sier det ikke så veldig høyt, men selvsagt håper vi på det, og vi erfarer vel at dette gir fordelaktig oppmerksomhet for oss i så måte.
|
Firetimersprøven i Rådssalen satte de unge hjernene på de største prøver. |
- Imponert
Av de tre beste i år, går vinneren Emilsson på den internasjonale videregående Red Cross N. U. W. College mens Kvamme er elev vedFana videregående. Størst oppmerksomhet vakte det at en folkehøgskoleelev, med teater som interesse, nådde opp på pallplass i år.
Til avisa Sunnhordland sa en beskjeden vinner at han alltid har vært interessert i teater, rett og slett, mens matematikkprofessor ved NTNU, Christian Skau, først og fremst er imponert.
– Det er veldig spesielt, ja direkte oppsiktsvekkende, at en finalist går på teaterlinje ved en folkehøgskule. Det mest vanlige er at deltagerne er mest opptatt av realfag, sa Skau.
Matte som sport
Matte er krevende, og det arrangeres en rekke konkurranser i faget, som var det en idrettsgren. Mens matteolympiaden går av stabelen til sommeren, er neste post på programmet den nordiske mattekonkurransen, som arrangeres 2. april, med Island som arrangør. Deltakerne sitter hjemme hver for seg og konkurrerer.
De siste årene har Norge gjort det rimelig bra, men det skyldes én elev i særdeleshet. Han er nå blitt for gammel, så Bakke er meget spent på utfallet i år.
- Alt er åpent, sier han.
- Det klages jevnt og trutt over hvor skralt det står til med matte- og naturfagsevnene hos norske elever. Merker dere noe på nivået?
- Ikke i forhold til Abelkonkurransen. Vi ligger rimelig godt an, sier Øyvind Bakke.
Av Tore Oksholen(tekst og foto) |