NIFU STEP OM BACHELOR: - Feilslutning!
(19.3.09, 15:16) - Forestillingen om at NTNU-bachelor er lite karrerefremmende bygger på en feilslutning, fastslår førsteamanuensis Arild Blekesaune. - Oppslaget om at eksamener fra NTNU skulle være det minst karrierefremmende som norske breddeuniversiteter gir, bygger på en feilslutning. To av tre studenter fortsetter videre med studiene etter bachelor. Det er langt lavere ved de andre universitetene. Dette er forklaringen,, sier førstamanuensis Arild Blekesaune ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.
Blekesaune (bildet) sitter i undervisningsutvalget ved instituttet, med særskilt ansvar for bachelorstudentene. Han reagerer på konklusjonene som framkommer i omtalen av Nifu Steps rapport.
Blekesaune viser til at en av tabellene, (3.1) i rapporten viser at 67 prosent av de som har avsluttet bachelorgrad ved NTNU var fortsatt i utdanning uten tilleggsjobb, mens de tilsvarende andelen ved de andre universitetene var 45 (Oslo), 54 (Bergen) og 55 (Tromsø).
- Derfor viser også estimatene i figur 3.2, som var utgangspunktet for oppslaget, at NTNU-studentene har en statistisk signifikant lavere sannsynlighet enn Oslo-studentene for å ha en relevant heltids- eller deltidsjobb. Et tilsvarende mønster ser vi i tabell 4.1 som viser at 73 prosent av NTNU-studentene fortsatt er i heltidsutdanning, mens de tilsvarende andelene på de tre andre universitetene er 65, 66 og 59 prosent. Dette kommer også tydelig fram i estimatene i tabell 4.3 og figur 4.4.
2 av 3 fortsetter
Dataene viser derfor at to av tre som avslutter bachelorgraden ved NTNU fortsatt studerer, og at tre av fire fortsetter med en eller annen heltidsutdanning. De tilsvarende andelene er langt lavere på de andre universitetene, hvor en av to fortsetter.
- Det bør jo tolkes som en ønskesituasjon for oss som underviser på bachelornivå, sier Blekesaune.
Det neste spørsmålet er NTNU-studentene er mer opptatt av å fortsette studieløpet.
- Vi må foreløpig tolke dette som et resultat av egne ønsker om å studere videre, og ikke som et resultat av dårlige arbeidsmuligheter. Hvis vi skal undersøke det siste, da må vi heller se på masterkandidatenes jobbutsikter, sier Arild Blekesaune.
Av Tore Oksholen |