VALG 2009 Trekker seg fra NTL i protest: - Direkte mistillit
(31.3.09, 15:56) Styrekandidat Jan Onarheim sier opp medlemskapet i NTL i protest mot at fagforeningen anbefaler en styrekandidat fra annet fagforbund. Onarheim sitter selv i ledelsen i NTL. |
IKKE FORNØYD: Jan Onarheim, styrekandidat for teknisk-administrative. Arkivfoto: NTNU Info/Arne Asphjell |
Jan Onarheim stiller i gruppen for teknisk-administrative ansatte ved NTNU. Rett etter avstemningen til styrevalget ble åpnet mandag, sendte Norsk tjenestemannslag ut en epost til alle sine medlemmer med oppfordring om å stemme på Kristin Dæhli. Dæhli er medlem av Forskerforbundet.
” Når det gjelder gruppen teknisk/administrativt ansatte har styret i NTL NTNU likevel, etter en grundig vurdering, vedtatt å støtte Kristin Dæhli.”
Dette reagerer LO-veteranen Onarheim kraftig på.
- Direkte mistillit
- Jeg har vært LO-organisert i over 25 år, NTL-medlem og sitter i styret for NTL ved NTNU. Jeg betrakter oppfordringen om å stemme inn et medlem fra en konkurrerende fagforening ved NTNU som et brudd på LOs tradisjon og praksis. I tillegg oppfatter jeg det at styret i NTL går i mot mitt kandidatur som direkte mistillit mot meg som styremedlem i samme forening. Derfor har jeg gitt NTL beskjed om at jeg trekker meg fra styret i fagforeningen med øyeblikkelig virkning. Jeg vil også melde meg ut som medlem av NTL, og inn i et annet LO-forbund, sier Onarheim til Universitetsavisa.
Onarheim har tidligere jobbet ved Rektors staber med ansvar for næringslivskontakt, og er i dag rådgiver ved IVT.
Han har i dag roller i en rekke selskaper, blant annet har han styreverv i seks forskjellige selskaper og foreninger.
- Intern sak, sier NTL
Styret i NTL NTNU har ifølge tillitsvalgt Irene Dragvik behandlet anbefalingen til sine medlemmer. Onarheim – som selv sitter i styret – mener å ikke kjenne til saken.
- NTL NTNU vil ikke kommentere en sak som har utgangspunkt i eget styre. Dette er en intern sak, nøyer nestleder Irene Dragvik seg å si.
Saken har tilsynelatende vakt såpass kontrovers i fagforbundet at NTL valgte å sende ut en supplerende e-post til medlemmene dagen etter ”anbefalingsbrevet”. Her utdyper arbeidstakerforeningen hvorfor det likevel gikk til det skritt å anbefale Dæhli, til tross for at to egne medlemmer står som kandidater i samme gruppen.
” Styret i NTL NTNU nedsatte en arbeidsgruppe med medlemmer fra styret og disse fikk i oppdrag å delta på valgmøtene og lage en innstilling. I arbeidsgruppen deltok ikke tillitsvalgte fra foreningskontoret. Deretter har styret fattet et vedtak og resultatet ble støtte til Kristin Dæhli. Det er tatt med i betraktningen at to av NTLs medlemmer også er kandidater. Like fullt er dette etter en helhetsvurdering og det handler ikke om mistillit til andre.”
Mer om praksisen
Medlemmer av NTNUs styre sitter ikke i kraft av særinteresser, men som uhildede representanter for institusjonen som helhet. Universitetsavisa kommer tilbake med mer om fagforeningenes forskjellige praksis i forhold til å anbefale enkelte kandidater.
Av:Tor H. Monsen |