MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Lanserer spanskundervisning på podcast (14.4.09, 11:27)

NTNU-lektor Jørgen Yri går i bresjen for at norske spanskstudenter skal få lyttetrening. Sammen med en lokal historiker lager han podcastserie om maurerperioden i Spania - fra Spania.

Jørgen Yri ved NTNU intervjuer historiker Aurelio Ríos ved Universitetet i Granada til glede for spanskstudenter i Norge.
- Vi ønsker å gjøre spanskstudier på deltid så effektive som mulig. Med denne podcastserien er tanken å undervise i et konkret tema samtidig som studentene får øving i å lytte til spansk, sier Yri.

Universitetsavisa treffer NTNU-lektoren i et klasserom på Centro de Lenguas Modernas ved Universitetet i Granada (UGR). For anledningen brukes klasserommet som et slags radiostudio, der Yri intervjuer UGR-historiker Aurelio Ríos om de 800 årene som araberne hadde makten i Spania (se faktaboks).

Myteomspunnet periode
Intervjuet foregår som en uformell samtale der Yri og Aurelio Ríos snakker om hvordan araberne kom til Spania på 700-tallet. På den tiden var det etterkommere av romerne, visegotere og iberiere som bodde på halvøya. De ble lett utmanøvrert av innvandrerne fra sør, som dannet riket Al-ándalus. Ríos forteller om hvordan hvordan samkvemet mellom muslimer, kristne og jøder fungerte gjennom de forskjellige epokene som arabertiden i Spania deles inn i.

FAKTA

al-Andalus er det arabiske navnet på de delene av Iberia som var under muslimsk styre fra 711 til 1492.
Arabiske og berberske styrker invaderte Iberia i 711 og erobret raskt mesteparten av halvøya.
I 756 etablerte prins Abd al-Rahman I seg som emir med hovedstad i Córdoba. Under Abd al-Rahman I og hans etterkommere hadde al-Andalus sin politiske og kulturelle storhetstid og i 929 tok Abd al-Rahman III tittelen kalif.
Hundre år senere brøt Córdoba-kalifatet sammen og al-Andalus fragmenterte i en rekke såkalte Taifa kongedømmer. Disse var i stadig konflikt med hverandre og ble lett bytte for de kristne kongedømmene.
Den kristne Reconquista, «gjenerobring», skjøt dermed fart.
Den siste muslimske bastion, kongedømmet Granada, falt i 1492.

Kilde: Wikipedia

-Al-Ándalus er blant de mest myteomspunnede periodene og en viktig del av Spanias historie. Araberne brakte med seg både sjakk, filosofi, og gigantiske biblioteker til den iberiske halvøya. Vi ønsker å formidle den kulturelle berikelsen araberne sto for, sier Yri.

Til nytte for NTNU-studenter
Initiativet til podcastopplegget kom fra Universitetet i Oslo ved Bent Kure. Han inviterte Mona Stokke ved Høgskolen i Lillehammer til å være med på prosjektet. Stokke tok i sin tur kontakt med Jørgen Yri ved NTNU.

- At akkurat jeg ble spurt om å få ansvar for podcastserien var nok litt tilfeldig. Men for meg har det vært en lykksalig tilfeldighet for jeg synes prosjektet er veldig spennende, sier Yri. Podcastserien kommer i første rekke til nytte for spanskstudenter ved NTNU og Høgskolen i Lillehammer.

Gode tilbakemeldinger
- Dersom vi klarer å lage et godt didaktisk opplegg rundt podcastserien vil den kunne brukes av flere. Vi lager en åpen nettside der studentene får tilgang på alt av lydfiler, ordforråd, anbefalt litteratur og spørsmål til hvert av intervjuene. Serien vil kunne brukes både på universitet, høgskole og videregående, forklarer Yri.

Spania kan takke araberne for sin største turistattraksjon, festningen og palasset La Alhambra, ved Granada (i bakgrunnen).

Aurelio Ríos kommer til Norge i høst. Her kommer han til å holde foredrag både i Lillehammer og Trondheim om Al- ándalus. - Vi har tidligere, både på NTNU og Høgskolen i Lillehammer, sendt flere grupper med studenter til Granada. Aurelio er en av de foreleserne som har fått best tilbakemeldinger. Dette var en av grunnene til at jeg ville jobbe med ham. Han er en veldig flink formidler. Universitetet i Granada involvert er ikke involvert på noe annet vis enn at Aurelio Ríos jobber der. Jeg fikk ham med på dette, uavhengig av arbeidsgiverne våre, sier NTNU-lektor Yri.

Tekst og foto: Trond Tilseth