FORSKNINGSMELDINGEN Fagforeningene: Hvor er pengene?
(24.4.09, 13:39) - Pragmatisk forskningsmelding uten de store visjonene, mener forskerforbundet. Tekna mener forskningsministeren er blitt overkjørt i regjeringen. Forskerforbundet er rimelig fornøyd med at denne forskningsmeldingen knytter forskningen sterkere opp til generelle politiske problemstillinger i vår tid, som energi og miljø, fattigdom, verdiskaping og velferd.
På den annen side videreføres forrige meldings vekstmål for forskningsinnsatsen, men Forskerforbundet savner årlige, forpliktende mål for hvordan opptrappingen skal skje.
- Regjeringen har en siste anledning i revidert nasjonalbudsjett i mai til å vise evne til å realisere forskningsløftene i Soria Moria-erklæringen – og dermed stå fram som en forskningspolitisk troverdig regjering med vilje til å følge opp sin egen forskningsmelding, sier Bjarne Hodne, leder av Forskerforbundet.
Tekna henger seg på kritikken og mener:
– Forskningsministeren har åpenbart blitt overkjørt i regjeringen når hun ikke klart å få til det, sier Teknas president Marianne Harg. Universitetene trenger ikke bare mer penger, men forutsigbarhet for å kunne planlegge sin egen virksomhet.
”I de andre nordiske landene er det nå flerårige budsjetter for forskning, mens vi i Norge ikke engang makter å lage stortingsmeldinger med planer for finansiering”, skriver Tekna i pressemeldingen. Tekna organiserer 50.000 medlemmer med teknisk-naturvitenskapelig utdanning i Norge.
Også Norges forskningsråd følger pengene i synet på meldingen:
- Mangler mekanismer som kan gi større forutsigbarhet i den offentlige finansiering, mener Norges forskningsråd.
- Det er positivt at meldingen opprettholder målsettingen om at Norge totalt skal investere tre prosent av sitt BNP i FoU, slik Forskningsrådet også har anbefalt. Men det er uheldig at meldingen går bort fra mer konkrete opptrappingsmål for offentlig investering i forsking (1% av BNP), sier Arvid Hallen, administrerende direktør i Norges forskningsråd.
Av:Tor H. Monsen |