SELVANGIVELSE FOR UTLENDINGER Fradrag mest interessant
(17.4.09, 07:35) - Er det gunstig for skatten å være gift? vil Vadim Makarov vite. - Det dobler klassefradraget, opplyser Knut Bye. Han leder kurset ”Understand the Norwegian tax system..” |
På engelsk neste år: Skal man dømme etter ansiktsuttrykkene, er kontroll og utfylling av selvangivelse et tungt tema for utenlandske gjesteforskere. Men kursleder Knut Bye hadde et trøstens ord: - Neste år kan dere be om å få selvangivelsen på engelsk. |
Kurset arrangeres av Personalavdelingen for utenlandske forskere. Et svært populært kurs i disse dager - fristen for selvangivelsen er like om hjørnet.
- Kurset var fulltegnet tre timer etter at det var lagt ut på nettet, sier kursansvarlig Hege Tunstad. Seksti var påmeldt til første kursrunde, og det dukket opp 70. Samme kurset holdes også onsdag i neste uke, og der er 80 påmeldt.
- Vi kunne sikkert ha fått minst like mange påmeldte til et slikt kurs for nordmenn også, mener Hege Tunstad.
Kursholder Knut Bye fra Skatteetaten fikk en skur av spørsmål fra de utenlandske forskerne, og i likhet med nordmenn var det fradragsmulighetene deltagerne var mest opptatt av.
Giftermål kan være lønnsomt
- So it is profitable to be married? spurte Vadim Makarov, som tar post-doc ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon. Kommentaren var foranlediget av opplysningen om at hvis du har en kone som ikke er i arbeid havner du i skatteklasse 2 og får doblet klassefradraget.
Det kan nok være gunstig, men kommentaren fra en annen kursdeltager oppsummerte lønnsomheten på en god måte: It depends on the wife.
|
Mange nasjonaliteter er representert blant de utenlandske forskerne ved NTNU. Her ser vi folk fra tre verdensdeler: Mark Stegelmann (t.v.) fra Tyskland er stipendiat ved Q2S, Patrick M. Muraya fra Kenya er overingeniør ved Institutt bygg- og anleggsteknikk, og Vincentius Rumawas fra Indonesia tar doktorgrad ved Marin teknikk. |
Lærte de utenlandske forskerne å forstå det norske skattesystemet etter et totimers kveldskurs? Neppe. Det krever nok lengre kursing. I alle fall hvis man dømme etter tykkelsen på ”læreboka” som kursleder Bye henviste til som sin ”bibel”: Lignings-ABC’en - en skikkelig murstein av en oppslagsbok.
Forebyggende veiledning
Bye tilhører en egen avdeling i Skatteeteaten som kaller seg ”Gruppe for forebyggende veiledning”.
- Vi stiller gjerne opp på slike kursoppdrag, opplyser Bye. Vi synes det er viktig å hjelpe folk til å gjøre arbeidet med selvangivelsen riktig – det forenkler også oppgaven for oss. Og det er dessuten mye bedre å holde et kurs for 70 personer enn å få 70 personer på døra med spørsmål, sier han.
Arne Asphjell (tekst og foto) |