Broen mellom Domkirken og Erkebispegården
(30.4.09, 11:36) En gang i middelalderen skal det ha vært en høygeistlig gangbro som forbandt erkebiskopens bopel og Domkirken. Eksperter i Team har rekonstruert broen. |
Gangbroen mellom Erkebispegården og Nidaros domkirke: Fra 3D-video-presentasjon, Eksperter i Team: Middelalderens Nidaros. Videoene fra flere av landsbyene vil bli lagt ut på youtube.com utover i mai. |
- Noen hevder den har eksistert, noen hevder den ikke har det. Jeg er historiker, og har funnet en kilde som sier den har eksistert, så da har den eksistert, sa Tor Anders B. Martinsen spøkefullt under videopresentasjon av EiT-prosjektet Middelalderens Nidaros, onsdag.
Hovedhensikten med Eksperter i Team (EiT) er å lære gruppearbeid på tvers av fagdisipliner, ikke nødvendigvis historisk ugjendrivelighet.
Grave- og modelleringsarbeid
Landsbyen Middelalderens Nidaros har etter hvert bygget opp en lite videobibliotek av animerte rekonstruksjoner av middelalderbyen .
Arbeidene foregår ofte mellom IT-studenter og historiestudenter. Hvert av delprosjektene i landsbyen representerer et lite stykke detektivarbeid, hvor studentene først pløyer gjennom det som måtte finnes av historiske kilder, for deretter å spekulere seg fram til hvordan byen, bygninger og terreng kan ha sett ut over 500 år tilbake i tid.
Deretter tar datafolkene over, med skisser, modellering, visualisering og videoredigering.
Historiske indisier
Geir Sagberg, Øyvind Krog, Tor Anders B. Martinsen og Ruben Spaans tok utgangspunkt i 1500-tallets domkirke før den katastrofale brannen. Dagens kirke er rekonstruert på denne, men historiske spor har selvfølgelig gått tapt.
|
Middelalderens Nidaros: Fra venstre: Geir Sagberg, Tor Anders B. Martinsen, Øyvind Krog, og Ruben Spaans (foran). Foto: Tor H. Monsen. |
- Det finnes spor etter et hull i Erkebispeveggen mot domkirka som kan ha vært en gammel dør, mente gruppen som svar på hvor de hadde valgt å plassere gangbruen mellom de to historiske byggene.
Det skal også ha vært rester etter en grunnmur som kan ha stammet fra gangbroen.
Ren spekulasjon
Det finnes ikke kilder som forteller hvordan bruen har sett ut. Studentene har søkt etter lignende konstruksjoner, og funnet eksempler i Norge og ute i Europa fra samme tidsperiode. Buer, vinduer og utsmykning forblir imidlertid ren spekulasjon.
Landsbyen Middelalderens Nidaros har Riksantikvaren, Domkirken, Vitenskapsmuseet og Sverresborg som eksterne "oppdragsgivere".
Av:Tor H. Monsen |