MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Humørfylt gründerfestivitas (30.4.09, 08:02)

- Det er åpenbart noen som har tenkt koffert, sa konferansier Jon Almaas da han presenterte pengepremier på til sammen 1,4 millioner kroner på Innovator 2009. Tydelig inspirert av et TV-program, ble prisene til idérike gründere utdelt i kofferter.

Kunstnerisk: Jazzlinja ved NTNU sto for det kunstneriske innslaget. Gruppa Pelbo har en spesiell besetning: Vokal, trommer og tuba. ”Pelbo gjør tuba sexy og har brakt jazzen til rockepublikummet”, skriver NRK på sine enttsider.
Det årvisse arrangementet Innovator blir kalt gründernes oscarfest, og og jubel og feststemning ble det i auditorium R1. Konferansier Jon Almaas bidro sterkt til at det også ble en humørfylt aften.

”Inhalator 2009” ville i følge Almaas være en mer aktuell betegnelse på arrangementet. – I disse tider med svinepest og pollen i lufta, mente han.

Prorektor Astrid Lægreid ble introdusert på denne måten: - Hun har spesialisert seg på molekylær biologi, et fag jeg bare hadde som valgfag...

Brannsikring til topps
Under programmet Take-Off, et seksdagers, intensivt program på hotell for utvikling av forretningsplan, deltok totalt 39 prosjekt. Av de fem 49f93d63d2dd16.47864159 finaleprosjektene ble det Hypoxic Technologies som halte seieren i land og innkasserte en pris på 100.000 kroner.

Hypoxic spesialiserer seg på brannsikring av rom ved bruk av såkalt inert luft – det lages en oksygenfattig atmosfære som hindrer brann. Telesentraler, server-rom, arkiver og rom som inneholder viktig historisk materiale vil være godt sikret med systemet til Hypoxic. Teknisk Muesum er en av kundene.

Publikum med på kåring
I stedet for at det ble en ren prisutdeling, var Venture Cup Midt-Norge denne gangen lagt opp slik at to finalister var plukket ut, og disse fikk presentere sin idë og sitt firma i et kort innlegg, etterfulgt av kritiske spørsmål fra en jury. Dermed fikk også publikum anledning til å gjøre seg opp en mening, og imøtese avgjørelsen med større spenning. En fin vri på programmet etter vår mening.

De to finalistene var ganske forskjellige, både i produkt og utviklingsfase for bedriften. Cergis har utviklet et system for å hindre kavitasjon i pumper. Kavitasjon vil si at luftbobler over tid forårsaker skader og slitasje på pumpene, men Cergis har utviklet en patentert, hemmelig enhet som settes inn i pumpekretsen og forhindrer denne slitasjen.

Norwegian med på laget
Cergis vil primært selge sitt produkt til pumpefarikanter, og ikke direkte til brukere. Konkurrenten til Venture Cup-prisen, PramPack hadde et produkt rettet direkte mot konsumenter. Årlig ødelegges 10.000 barnevogner som tas med som flybagasje, og ParamPack er rett og slett en spesialbag for frakting av barnevogner. 1500 slike bag’er er bestilt fra Kina, og markedsføringen starter 5. juni, bl.a. i samarbeid med flyselskapet Norwegian. SkiPack, GolfPack, MusicPack osv. Er aktuelle oppfølgere dersom dette blir en suksess.

Barnevognsikring: Nettet og i barneutstyrsbutikker er aktuelle salgskanaler for PramPack – innpakking av barnevogner. Men utleie på flyplasser er også aktuelt.
Men akkurat denne onsdagskvelden var det Ceres som hadde størst suksess, og fikk førsteprisen på 150.000 kroner, mens PramPack fikk 50.000.

Studentidéer basert på vind og lyd
Prisen for beste studentidé gikk til WindFlip som i 2015 skal ha klart et spesialskip for utplassering av vindmøller til havs. Beste studentidé blant høyskolene i Midt-Norge gikk til Escape som har en ny type høyttaler under utvikling. Gründerne bak den HiST-baserte knoppskytingen er foreløpig så hemmelighetsfulle at det eneste de vil si er at det er en helt annerledes høyttaler.

De feteste pengekoffertene ble utdelt i den åpne klassen i Startstøtte-konkurransen. De to bedriftene som fikk en halv million hver var MemfoACT AS og Dynamic Rock Support. MemfoACT AS utvikler membraner for gass-separasjon, Dynamic Rock har utviklet en ny type bolter som sikrer berg i gruveganger på en mye bedre måte.