MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Stempling: - Neppe aktuelt for alle, sier Digernes (11.5.09, 10:49)

Syv universitetsrektorer sluttet rekkene i stormøte i Bergen sist fredag. Holdingen til departementets krav om arbeidstidsregistrering for alle forskere er lunken. Forskningsmeldingen fikk også gjennomgå.

FULL ENIGHET I REKTORLEIREN: Fra venstre: Jarle Aarbakke, Tromsø; Per Kristian Egeberg (viserektor), Agder; Aslaug Mikkelsen, Stavanger; Sigmund Grønmo, Bergen; Torbjørn Digernes, Trondheim og Geir Ellingsrud, Oslo. Knut Hove, Ås, var ikke tilstede. Foto: Gudrun Sylte/ På Høyden.
- Slik vi ser det, vil arbeidstidsregistrering kun være aktuelt for ansatte som har en jobbsituasjon med spesielt behov for overtid. Fra vår side er det ikke aktuelt med generell tidsregistrering. Dette ser vi ikke behovet for, sier rektor Torbjørn Digernes i en kommentar rett etter at møtet mellom syv universitetsrektorer var avsluttet i Bergen, fredag.

Stempling innen 2009
Spørsmålet om stempling for forskere er blitt aktualisert gjennom Kunnskapdepartementets instruks til alle landets universiteter og statlige høyskoler om å få på plass tekniske løsninger for arbeidstidsregistrering innen utgangen av året. Kravet er blitt kjølig mottatt av både arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgivere.

Personalsjefene ved de største universitetene har tidligere diskutert felles holdning i dette spørsmålet, og nå er altså saken løftet opp på rektornivå.

Mer kritikk mot forskningsmeldingen
Felles holding til Tora Aaslands nye forskningsmelding var hovedsaken på rektormøtets agenda i Bergen.

Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo og Sigmund Grønmo ved Bergen uttalte seg på vegne av alle syv til NRK radio sist fredag morgen med klar melding til Aasland om misnøye med at treprosentmålet om forskningsfinansiering er droppet fra regjeringens side.

- Det gir ikke det grunnlaget vi trenger for å kunne satse på bestemte forskningsområder, som for eksempel klima. Vi har - for å ta et eksempel - ved Universitetet i Bergen et veldig godt senter for klimaforskning. Det vil etter planen ikke lenger ha den samme bevilgningssituasjonen etter kort tid nå, og det er viktig at vi får en forpliktende oppfølging av de ambisjonene regjeringen har; blant annet for å kunne videreføre forskning om klima, som er viktig både nasjonalt og globalt, sa Bergensrektoren til NRK ifølge Forskerforum.

Aasland svarte med å si at hun var skuffet over rektorenes holding, og anbefalte at de heller konsentrerte seg om hva universitetene skal forske på, enn å henge seg opp i et kortsiktig mål som har vist seg å være ubrukelig på kort sikt, ifølge ministeren for forskning og høyere utdannelse.

Høring på Stortinget, mandag
Ifølge Digernes har Universitets- og høyskolerådet sendt en uttalelse til Stortinget i forkant av høringen om forskningsmeldingen, som skal finne sted i dag, mandag.

Både UH-rådet, Norges forskningsråd, arbeidstakerorganisasjonene, studentorganer og næringslivsorganisasjoner er innkalt til høringen i Stortinget.

Kunnskapsdepartementets holding om at forskere skal behandles som ”særlig uavhengige” stillinger - og dermed unntas arbeidstidskapittelet i Arbeidsmiljøloven - ble ikke tatt opp til diskusjon på rektormøtet, ifølge Torbjørn Digernes.

”Noen har snakket sammen”-møte
Det såkalte rektormøtet er et møteforum for å diskutere felles problemstillinger. Saker som "hvileskjæret" fra statsbudsjettet av 2007 og Stjernø-utvalgets innstilling fikk universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø til å se behovet for felles holdinger og – uttalelser i det politiske ordskiftet. Senere er de nye universitetene i Agder, Stavanger og Ås tatt inn i forumet.

- Dette er et uformelt kontaktmøte, og har derfor ikke saksbehandling med vedtak. Synspunkter blir utvekslet, og av og til beslutter man å ta videre initiativ sammen, sier Digernes om rektormøtene.

Av:Tor H. Monsen