MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU NanoLab offisielt åpnet (13.5.09, 07:24)

200 millioner kroner har den kostet - den støv- og vibreringsfrie nanolaben, hvor man ikke slipper udekket inn. Statssekretær Åsa Elvik (til høyre)håper at nanoteknologien skal komme hele menneskeheten til gode.

Rent:Ikledd den vitenskapelige hijab får statssekretær Åsa Elvik (til h.) endelig klarsignal til å tre inn i NTNUs best rengjorte lokaler - nanolaben. Alle foto: Tor H. Monsen.
- Selv om dette handler mye om teknologi, er det mennesker det er snakk om, sa statssekretær Åsa Elvik i på vegne av Kunnskapsdepartementet under åpningen av 200-millionerslaben på Gløshaugen.

Uante muligheter
Skreddersøm av materialer på atomnivå har et uant potensial og anvendelsesmuligheter. Analytikere har spådd at nanoteknologi vil bli den store, nye milliardindustrien i nær fremtid.

Tillegg til være et marked har også nano mulighet til å bli katedral. Statssekretæren pekte på store, globale utfordringer i form av energikrise, sult og fattigdom. Hun takket på forhånd for vitenskapelige gjennombrudd også på disse områdene. Designing av egenskaper på nanonivå har blant annet anvendelse innefor membraner ti l CO2-rensing, forbedring av solcellematerialer, og innenfor bioteknologi og medisin.

Renere enn rent:Inn her kommer ikke Universitetsavisas utsendte. Ifølge avdelingsingeniør Ida Hederstrøm skal man etter reglene ikke ha røykt innen 30 minutter, eller ha iført seg sterk parfyme, før man kan gå inn i det aller helligste.
Operasjonelt innen sommeren
Ledelsen bak NTNU NanoLab mener selv at feltet representerer en møteplass for forskere innenfor tradisjonelle disipliner som elektronikk, fysikk, materialteknologi, kjemi, biologi og medisinsk teknologi.

- Nå som bygget er ferdig, vil vi pøse på med utstyr fra uke til uke, og vi håper å være i mål innen sommeren, sier Erik Wahlstrøm, som er fungerende daglig leder av NTNU NanoLab.

Trekkplaster for studenter
NTNU har selv spyttet inn 145 av de 200 millioner kronene. Resten er midler fra Sintef, Norges forskningsråd og Kunnskapsdepartementet. Totalt er det 1700 kvm laboratoriefasiliteter.

Ifølge rektor Torbjørn Digernes rår NTNU over ca 70 professorer og førsteamanuenser, 80 phd-studenter og 37 post.doc med nanorelevans i sitt virke. Nanoforskning på universitetet representerer 65 millioner kroner.

10 millioner: Det er prislappen for dette apparatet for konsentrert iostråle (FIB). Det er med rabatt, ifølge Hederstrøm.
Nano er allerede et populært studium. NTNU har forhåpninger om av de ultramoderne fasilitetene ved Realfagsbygget skal tiltrekke seg gode studenter fra inn- og utland.

NTNU NanoLab

Av:Tor H. Monsen