MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UNIVERSITETSAVISA MENER
Studiepoeng på billigsalg (18.5.09, 10:54)

Tora Aaslands innsats i revidert nasjonalbudsjett har høstet godord fra de fleste leirer. Mange nye studieplasser skal opprettes, til glede for alle parter. Men følger det nok penger med dem til å sikre kvaliteten? Hvis ikke, risikerer universitetet å måtte velge mellom enten å gi kvalitet til de nye studentene eller å redusere kvaliteten på dagens studietilbud. Studiepoeng kommer allerede på billigsalg: På Dragvoll fås de til prisen av en bussbillett.

Regjeringen legger opp til at det etableres 3 800 nye studieplasser ved universiteter og høyskoler allerede fra høsten 2009. Av dem går 300 til NTNU. Rektor Torbjørn Digernes sier seg fornøyd med tallet, men presiserer straks at universitetet har kapasitet til å ta unna det dobbelte.

I tillegg økes basisbevilgningen til de høyere utdanningsinstitusjonene med 80 millioner kroner.

Digernes legger så til at en økning i antall studieplasser ikke må gå på bekostning av kvaliteten. Han understreker hvor viktig det er at økningen følges av en tilstrekkelig finansiering.

Rektorkollegene Sigmund Grønmo i Bergen og Geir Ellingsrud i Oslo uttrykker liknende bekymringer. Sistnevnte konstaterer overfor Uniforum at studiekvaliteten er blitt dårligere de senere år, og årsaken ligger i dagens finansieringssystem. Egenandeler på eksternt finansierte prosjekt og stipendiater koster hans universitet en milliard kroner i året. Disse pengene må tas fra undervisningen, konstaterer rektor Ellingsrud.

Samtidig sender Forskerforbundet ut en bekymringsmelding. Storsatsing på nye studieplasser må ikke føre til videre svekking av arbeidsvilkårene for de som skal undervise og forske, skriver de i en pressemelding.

Forskerforbundets leder Bjarne Hodne er usikker på om de nye studieplassene vil vise seg å være fullfinansierte, ikke minst fordi mange av dem opprettes innen kostnadskrevende fagområder. Underfinansierte studieplasser vil gjøre dagens situasjon vanskeligere, ved at ressursene smøres enda tynnere utover.

Statsråd Aasland er oppmerksom på problemet. Hennes svar er å øke basisbevilgningen med 80 millioner kroner. Antakelig er det for lite til å rette opp følgene som Djupedals herostratisk berømte hvileskjær har fått for universiteter og høgskoler.

Når krybben er tom bites hestene. Når underfinansieringen er stor nok, må noen lide mer enn andre. Det vakte en viss oppmerksomhet da studentrepresentant i NTNUs styre, Sara Underland Mjelva, meldte seg opp i tre fag med flervalgseksamen før jul i fjor. Hun besto samtlige eksamener, uten å ha vært på en forelesning og uten å ha åpnet ei pensumbok. Studiepoengene kom til en gi-bort-pris: Bussbillett til Dragvoll.

I dag er det slik at flere institutt ved HF- og SVT-fakultetene ikke ser seg råd til å tilby skriftlige eksamener eller kreve innlevering av semesteroppgaver. Enkelte fag er inne i en kvalitetsmessig glideflukt, og har sunket under kritisk høyde.

Vi ønsker universitetsrektorene lykke til i kampen om fullfinansierte studieplasser. En universitetseksamen bør koste mer enn 60 kroner (tur-retur) til Team Trafikk.

Tore Oksholen
Ansvarlig redaktør (konst.)