Oljesandprosjektet går som normalt ved NTNU
(19.5.09, 14:08) Generalforsamlingen i StatoilHydro skal i dag, tirsdag, stemme over om selskapet skal trekke seg fra det miljøomstridte oljesandprosjektet i Canada. NTNUs avtale med oljeselskapet berøres ikke.
FAKTA | OLJESAND:
Oljesand er en naturlig blanding av leire, sand, vann og tung råolje. Forekomstene skal være større enn de totale forekomstene av tradisjonell olje. Provinsen Alberta i Canada har en av de største forekomstene.
Utvinning av olje fra oljesand er en av de mest energikrevende måtene å utvinne olje på. Oljen er også vanskelig å raffinere. Med dagens oljepriser er det tvilsomt om det er lønnsomt å utvinne dette fossile brenselet. | NTNU signerte sist høst en intensjonsavtale med StatoilHydro og canadiske universiteter om teknologiutvikling på oljesandutvikling. Flere reagerte på at universitetet med en uttalt miljøprofil skulle engasjere seg i en type ressursutvinning med store konsekvenser for CO2-regnskap, fauna og dyreliv i de uberørte canadiske skogene.
Skrider frem som planlagt
- Avtalen er signert og finansieringen er allerede på plass. Vi gjennomfører prosjektet uavhengig av resultatet i generalforsamlingen, sier leder ved Institutt for petroleumsteknologi, Jon Kleppe.
To phd-stipendiater begynner sitt arbeid til høsten som ledd i avtalen. Doktorgradsprosjektene vil fokusere på mulighetene for økt utvinning med lavere energibruk og mindre miljøkonsekvenser.
NTNUs deltakelse er ikke utelukkende rettet mot oljesandforekomstene i de canadiske skogene, ifølge Kleppe, men skal se på utfordringene ved utskilling av hydrokarbonene fra jord og sand. Tungoljeproblematikken finnes også i Nordsjøen.
- Om StatoilHydro ikke går videre i Canada, må vi muligens dreie phd-prosjektene noe, sier Kleppe.
Prosjektene er i samarbeid med universitetene i Vancouver Island, Alberta og Calgary i Canada.
Utvikler miljøteknologi
Samarbeidet inkluderer et viktig miljøkomponent, understreker Kleppe.
|
Professor Jon Kleppe peker og forklarer for pressen 3D-animasjonens vidunderlige anvendelser for blant annet leteboring/oljeboring. Institutt for petroleumsteknologi er et av flere fagmiljø involvert i oljesandprosjektet. Arkivfoto: NTNU Info/Geir Otto Johansen. |
Blant annet skal kjemikere i Norge og Canada samarbeide om å utvikle neste generasjons miljøovervåkingsutstyr. Ved hjelp av membraner og massespektrometre skal små forurensninger i vann og luft kunne detekteres umiddelbart ”on site”, for rask respons ved utslipp.
De canadiske forskerne skal være i verdenseliten på feltet, refererer den canadiske avisen Times Colonist.
Tidobling av CO2-utslipp
Miljøutfordringene er uomtvistelige. De vanskelig tilgjengelige canadiske innlandsreservene skal være blant verdens siste store oljefelt. Foreløpig har det ikke vært økonomisk regningssvarende å utvinne denne ressursen. Det kreves store energimengder for å skille råoljen fra jorden. Den norske oljegiganten planlegger å hente opp oljen ved at det bores brønner. Oljen i disse dype lagene kalles bitumen og er tyktflytende, som asfalt. For å få den opp, må den omdannes til flytende olje. Ulike teknikker for å varme opp jorden eller sprøyte damp ned i brønnene er utviklet.
Det er her noen av de største globale miljøødeleggelsene produseres, ved at naturgass benyttes til å varme opp vannet. CO2-utslippene skal være rundt ti ganger så høye som ved oljeutvinning i Nordsjøen.
Graving etter oljesand i de øvre jordlagene resulterer i kraterlandskap med store konsekvenser for plante- og dyreliv.
- Bør holde seg unna, mener Bellona
Miljøorganisasjonen Bellona uttalte til Universitetsavisa om denne saken sist september:
- Vi vil anbefale NTNU å holde seg unna. Vi vil heller anbefale å konsentrere forskningen om hvordan man kan stanse slike miljøfiendtlige prosjekter, sa nestleder Marius Holm.
Også i Canada er dette et kontroversielt felt. En urbefolkningsgruppe i Alberta-provinsen har tidligere gått til søksmål mot myndighetene for å få stanset oljesandutvinningen.
Wikipedia: Oil sands
Av:Tor H. Monsen |