NTNU bryter reglene i 28 av 42 innkjøp
(29.5.09, 07:13) Riksrevisjonen har etterforsket innkjøpsrutinene ved NTNU. Av sakene som er etterforsket, er brudd på rutinene oftere regelen enn unntaket. Departementet forventer at NTNUs styre tar tak i saken. Riksrevisjonen har den siste tiden hatt et omfattende fokus på overholdelse av reglene for offentlige anskaffelser. NTNU handler for rundt en milliard kroner i det åpne markedet per år.
Revisjonen har gjort et dypdykk i 42 utvalgte anskaffelser i 2008. I 28 av tilfellene er det avdekket flere, til dels grove, brudd på lovverket:
manglende kunngjøring ved kjøp av enkelte konsulenttjenester over 500.000
kroner
kjøp på utgåtte rammeavtaler eller hvor rammeavtale burde vært inngått
anskaffelser uten tilstrekkelig konkurranse
manglende eller mangelfull anskaffelsesprotokoll
NTNU: Rutiner har tatt tid
NTNU ga Kunnskapsdepartementet (KD) en orientering om saken i et dialogmøte i april. Universitetet har ingen innsigelser mot kritikken fra Riksrevisjonen, og skylder på at det har tatt tid å få på plass tekniske kontrolløsninger og en organisasjon av godkjente bestillere.
Nye rutiner for å etterleve reglene for offentlige innkjøp ble igangsatt i 2006. I 2008 ble det innført en ordning med 110 utvalgte bestillere rundt om i organisasjonen. Kun disse personene har rett til endelig godkjenning av alle større innkjøp. Samtidig ble det innført rutiner som skulle sikre at kjøp utenfor systemet ble fanget opp.
Implementeringen av rutinene var imidlertid ikke gode nok, ifølge NTNU.
Departementet anfører at det har tatt for lang tid å få et system på plass. Forbedring av innkjøpsrutinene ble første gang lagt fram som styresak høsten 2006.
KD: Styret må ta affære
Administrasjonen la fram en tiltaksplan for styret ved NTNU i mars i år, da kun som en orienteringssak. Kunnskapsdepartementet mener at ”saker med tilsvarende alvorlighetsgrad… legges fram som beslutningssak for styret.” Eieren av NTNU forventer at styret som øverste organ ved virksomheten påser at NTNU følger regelverket.
KD forutsetter at styret blir forelagt Riksrevisjonens rapport. Kanskje vil dette skje allerede på neste møte i juni. Departementet vil følge NTNUs arbeid på dette området fremover, og ber om en orientering høsten 2009.
Unntatt offentlighet
Riksrevisjonen har unntak i offentlighetsloven for saker som er under behandling, frem til rapportene fremlegges for Stortinget. Det har derfor ikke vært mulig for Universitetsavisa å få tilgang til den hele revisjonsrapporten fra den statlige etaten. Det er heller ikke satt dato for framleggelsen i nasjonalforsamlingen.
Av:Tor H. Monsen |