Med kurs for webbens vugge
(28.5.09, 07:43) NTNU-studentene Rune Jensen og Martin Tverdal fikk sommerjobben de aller fleste studenter bare kan drømme om. |
Elster-påvirket: Både Martin Tverdal (t.v.) og Rune Jensen har tatt førsteamanuensis Anne C. Elsters kurs i Parallel Computing og blitt påvirket av henne til å søke studieopphold ved CERN. Elster var i Roma da vi intervjuet studentene, så Elsters kontordør får symbolisere hennes deltagelse i prosjektet. |
Partikkelfysikk er kjerneaktiviteten til den internasjonale forskningsinstitusjonen CERN i Geneve. Men den avanserte forskningen krever bistand fra mange disipliner. Det var ved CERN spiren til Internett oppsto, og to studenter fra NTNU skal i sommer bidra til at datakompetansen ved institusjonen får et ørlite løft.
- Vil du jeg skal skrive en søknad for deg?
Det var spørsmålet masterstudent Rune Jensen fikk fra førsteamanuensis Anne C. Elster på etterjulsvinteren. - OK, svarte Rune, som var så opptatt med innspurten på mastergraden at han hadde verken tid eller tanke for annet.
Nå er mastergraden levert og Rune har fått melding om at han er en av 14 europeiske studenter som har fått plass på det såkalte
Openlab-programmet ved CERN denne sommeren.
Liker å lære
Rune gru-gleder seg. Så langt i livet har han bare studert – ikke hatt sommerjobb en gang.
- Jeg liker kunnskap, sier han. - Jeg er grunnleggende interessert i å lære, og helst vil jeg være på NTNU.
Men med god hjelp av den initiativrike CERN-ambassadør Elster blir han nå nødt til å prøve seg på en ny læringsarena.
Trondhjemmeren Rune får følge til CERN av Martin Tverdal fra Stord, som har avsluttet 4. årskurs på data og skal begynne på masteroppgaven til høsten. Hvis CERN-oppholdet viser seg å være både vellykket og interessant, utelukker han ikke at det kan bli aktuelt å utføre masteroppgaven ved CERN.
Avanserte forelesninger
For helt uten kunnskapstilegnelse vil ikke CERN-oppholdet bli. Deltagerne på Openlab-opplegget får tilbud om å delta på forelesninger hver dag fra 9 til 12, i varierte emner – ”advanced topics” som f.eks. partikkelfysikk og kunstig intelligens.
De to CERN-praktikantene har ikke fått vite så svært mye om hva de skal arbeide med under oppholdet – bare et par linjer har de fått så langt.
Martin skal lage en plug-in-modul til et web-basert system CERN benytter for møteavtaler og lignende. Rune har i sitt studium arbeidet en del med kompilatorer, og skal se på muligheten for å effektivisere kompilatorene de bruker ved CERN.
- Jeg vet en del om hva kompilatorer gjør feil, og tror det er gode muligheter for å oppnå bedre ytelse, oppsummerer Rune. – Med de enorme datamengdene som håndteres ved CERN er det viktig at kompilatorene gjør en god jobb.
Som veileder skal Rune ha ”Chief Technical Officer” Sverre Jarp, en av de få norske som er fast ansatt ved CERN.
Fornyet CERN-interesse?
Både Martin og Rune har planer om å benytte muligheten oppholdet gir til å gjøre andre ting enn fag, for eksempel tur til Paris med lyntog og fjellturer i Alpene. Martin har tenkt å sykle Birkebeineren til høsten, og tar terrengsykkelen med for å trene i Alpene.
Anne Elster er svært tilfreds med at studenter fra NTNU igjen får studieopphold ved CERN. Det var i 2006 at NTNU sist hadde studenter der. Elster understreker viktigheten av å ha internasjonale kontakter, og tror at finanskrisen og vanskeligere jobbmarked kan ha den positive effekt at flere nå blir interessert i denne typen opphold.
Tekst og foto Arne Asphjell |