MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gløshaugenstudenter shopper studiepoeng på Dragvoll (5.6.09, 07:34)

Reinert Svanberg er student ved Marin teknikk. Han shopper billige studiepoeng i fag med multiple choice som eksamensform på Dragvoll. – Jeg er ikke alene om dette, hevder han.

Reinert Svanberg har "shoppet" rimelige studiepoeng i PSY100X-serien. (foto: Tore Oksholen)
Det vakte en viss oppsikt da student ved ISS og medlem av NTNUs styre Sara Underland Mjelva fortalte til Under Dusken at hun tok tre eksamener i frie emner ved SVT-fakultetet som tilbyr såkalte multiple choice som eksamensform. På disse eksamene får studentene ved hvert spørsmål valget mellom ulike svaralternativer, og krysser av det man tror er riktig svar.

Svanberg begynner i femte klasse ii marin teknikk til høsten, og skal begynne å skrive på sin masteroppgave da. Han forteller at det er relativt mange av hans medstudenter som vet at det fins ”lettkjøpte” studiepoeng å få ved enkelte SVT-fag.

- Jeg vet konkret om fire ved min egen studieretning som tar fag i PSY 100X-serien, og jeg regner med at det er flere ved andre studieretninger, sier han.

37,5 hittil
Ifølge marinstudenten har han tatt fire slike emner med til sammen 37,5 studiepoeng, hittil, og har meldt seg opp i flere.

Samtidig som at han benytter seg av disse mulighetene, er han sterkt kritisk til at denne muligheten foreligger.

- Jeg mener det er en skam for NTNU at det skal være så enkelt. Dessuten er det uheldig for Dragvolls fagmiljøer, som sannsynligvis består av dyktige fagpersoner. Det bidrar heller ikke til respekt for de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagene fra de tekniske studerende, som gjerne må jobbe hundrevis av timer i tunge matematikkfag som også gir deg "lusne" 7,5 studiepoeng, dette oppleves som svært urettferdig, sier han.

Umoralsk?
- Men samtidig som du kritiserer disse eksamene for å være for enkle, benytter du deg av dem. Er ikke dette umoralsk?

- Jeg har tenkt på at dette kan oppfattes som drøyt. På den andre siden benytter jeg meg av et fagtilbud ved NTNU, og jeg jukser ikke på noe vis. Dette er det tilbudet universitetet gir, konstaterer Svanberg.

Han legger til at dette også handler om å overleve i en krevende studiehverdag.

- Enkelte av fagene på Gløshaugen er temmelig tøffe, og hvis man blir hengende etter i studieprogresjonen, går det ut over lån og stipend. Når noen fag da tilbyr eksamener som er lette å ta, er det vel ikke så merkelig at en del studenter benytter seg av disse mulighetene, mener Svanberg.

Marinstudenten poengterer at han kommer til å være oppriktig når han viser vitnemålet for framtidige arbeidsgivere.

- Disse fagene framstår som det de er – lettkjøpte studiepoeng. Det er ikke dette jeg skal vurderes på når jeg har gjort ferdig diplomstudiet, sier Reinert Svanberg.

Sammenheng mellom flervalgseksamen og lav stryk
Flervalgseksamen som eneste evalueringsform på visse emner ble innført fra og med høstsemesteret 2007, opplyser Psykologisk institutt. Av åtte obligatoriske emner i bachelorprogrammet er seks av dem kun med skriftlig flervalgseksamen som evalueringsform.

Emnene studenten Svanberg tok er blant disse. Tall fra Database for høyere utdanning viser et markant dropp i strykprosent fra og med undervisningsåret 2007. Sosialpsykologi falt fra 12,7 prosent i 2004 til 4,7 i 2007. Personalpsykologi falt fra 22,3 til 5,1 i de samme årene.

Emnene Kognitiv psykologi og Forskningspraksis har evalueringform utover kun flervalgsprøven. Men også i disse emnene har strykprosenten gått radikalt nedover: Fra 16 -17 prosent i 2004 til rundt fem prosent for eksamener i 2008.

Innføringsemnet Psykologiens historie (PSY1000) er en flervalgseksamen. Her er imidlertid strykprosenten hele 27 prosent.

Tallene omfatter alle studenter - uavhengig av studieprogram - som har meldt seg opp i utvalgte emner under bachelorprogrammet på Psykologisk institutt.

Av Tore Oksholen
og Tor H Monsen

Tipser om gratis studiepoeng