MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tipser om ”gratis” studiepoeng (5.6.09, 12:43)

På oppslagstavlen til siv.ing-studentene oppdateres en liste over lettkjøpte studiepoeng på Dragvoll. Kjennskapen til ”gratis” studiepoeng gjennom lette eksamensformer er kjent langt utover campusene på NTNU, forteller studenttillitsvalgte.

Oppslaget på tavlen til IVT-studentråd: "Kjenner du til noen fag som ikke er et universitet verdig", står det å lese. Oppslagene var opprinnelig ment som en form for protest, forteller tidligere studenttillitsvalgt Øyvind Aas. Foto: Tor H. Monsen
Flervalgseksamen som eneste evaluering vil imidlertid ikke forsvinne før tidligst i 2010. I mellomtiden fortsetter dette å skade NTNUs renommé, mener studentråd, som advarte Dragvoll om dette fenomenet

Siden saken om billige studiepoeng sprakk med styrerepresentant Sara Underland Mjelvas eksamensstunt, har prorektor Julie Feilberg bestemt at flervalgseksamen som eneste evaluering skal bort fra NTNUs studiekart.

Underland Mjelva var langt fra den eneste som har benyttet seg av ”7,5 studiepoeng-for-en-bussbillett”-opsjonen. Billigsalget av studiepoeng har vært meget godt kjent blant Gløshaugen studenter og til dels organisert.

Til og med blant vordende studenter i videregående skole, har muligheten for å stå på fag uten å lese, vært kjent. Denne muligheten har etter hvert fått et eget kallenavn blant studenter: ”60-fag”, etter prisen på bussbilletten tur-retur Dragvoll.

Liste over billigfag på studenttavlen
IVT-studenter har aktivt promotert muligheten for å kapre 60-kronersfag, hvis man skulle være i beit for studiepoeng, for dermed å unngå problemer med Lånekassen. Studentrådet ved IVT hengte opp en liste over emner som står til ingeniørstudentenes disposisjon. Den som henger på Stripa på Gløshaugen i dag, forteller at studentrådet har fått nye tips om lette fag. På et emne skal, ifølge oppslaget, ingen ha fått dårligere karakter enn ”D”. På et annet skal 60 prosent ha fått karakteren ”A”, ifølge tips fra studenter.

Også på Under Duskens nettforum etterlyser og svarer studenter på hvilke emner som er aktuelle 60-kronersfag (se faktaboksen).

FAKTA


Dette er innlegg på diskusjonsforumet på underdusken.no:

Hei!
Skulle hatt 15 stp. dette vårsemesteret og lurer på noen gode tips angående fag da jeg syntes ntnu sidene var litt uoversiktlige.... vet noen noe om pedagogikk eller med. for ikke-med? eller andre greie fag? helst uten forelesninger, men en mlpl.ch ex.... takker på forhånd:)
Hei.
Er det mulig å få tilsendt denne listen over "44 kronersfag"? Vært greit å sett hvilke fag man kan ta som ekstra fag.
Trenger du studiepoeng?
Meld deg opp til lette fag på dragvoll med flervalgseksamen!

Noen lette fag: PSY1003 Biologisk psykologi
PSY1004 Sosialpsykologi
PSY1005 Utviklingspsykologi
PSY1006 Personlighetspsykologi
Hele listen finner du på stripa.
studentraadet.no

Eksistensen av lette emner har vært veldig godt kjent blant IVT-studenter, ifølge Espen S. Rørvik. Han er fakultetstillitsmann for studentene ved fakultetet.

- Jeg vet ikke med sikkerhet hvor lenge dette har vært kjent blant studentene, men i alle fall siden 2007, sier Espen Rørvik. Han understreker at opplysningene på oppslagstavlen om lette fag, ikke nødvendigvis er oppdaterte.

- Noen studenter har tunge verv som tar mye tid. Disse kan slite med å få full studieuttelling og dermed problemer med Lånekassen. Derfor har vi gjort denne muligheten for lette studiepoeng kjent blant studentene. Det er galt at bare noen skal kjenne til denne muligheten. Studieveilederne ville aldri fortalt at dette er mulig, så derfor må vi gjøre det. Vi er her for studentene, sier Rørvik.

Rørvik kjenner ikke til hvor mange som har benyttet seg av muligheten.

Blant IVT-studenter er det utelukkende snakk om humanistiske og samfunnsfaglige emner.

- Det er klart noen fag er lettere enn andre, men ingen fag skal være så lette at du kan møte uforberedt, mener Rørvik.

Advarte allerede i 2007
I 2007 valgte de daværende studenttillitsvalgte å rette søkelyset mot det de mener var lav kvalitet som på mange av de ikke-tekniske emnene i sivilingeniørutdanningen. Ifølge tidligere fakultetstillitsmann og nåværende medlem av Forvaltningsutvalget for sivilingeniørutdanningen (FUS) – Øyvind Aass – har ryktet om 60-fag spredt seg utenfor NTNU-campus.

Skoleelever kjenner praksisen
- Før samordnet opptak i år fikk Studentrådet en telefon fra noen i tredje klasse på en videregående skole som lurte på hvilke fag dette gjaldt, sier han. Aass skal også kjenne til en videregående skole på østlandsområdet hvor denne oppfatningen eksisterer.

- Så det er helt klart at disse fagene er kjente langt utover Trondheims grenser, mener han.

Feil i eksamensoppgavene
Studenter som hadde gått opp i enkelte flervalgseksamener fant mange feil i oppgavene. En eksamen inneholdt så mye som ti prosent feil, ifølge Aass sine informanter.

Han tok opp saken igjen med Psykologisk institutt og SVT-fakultetet våren 2008. Aass reagerer på at ting ikke har blitt rettet opp tidligere.

- Først nå i vår skjer det noe. Instituttet og fakultetet har vært klar over denne problemstillingen i lang tid.

- Til syvende og sist handler dette om NTNU renommé, og det passer dårlig inn i visjonen om å bli oppfattet som internasjonalt fremragende, sier han.

Hvorfor har NTNU latt denne praksisen underbygge universitetets rykte så lenge, lurer Aass på.

Snart slutt på billige studiepoeng
Instituttleder Hroar Klempe opplyser at supplement til avkrysningseksamener vil tidligst være på plass med virkning fra studieåret 2010. Dekan Jan Morten Dyrstad ved SVT har uttalt til Adresseavisen at det er usikkert om endingene kommer på plass til neste år.

Av:Tor H. Monsen

Studiepoeng på billigsalg
Shopper studiepoeng på Dragvoll