LESERBREV Tore Undeland: Den Gale Vind på Dragvoll eller ”Klimasatsing på tvers” ved UiO
(11.6.09, 14:51)
En Dragvoll-professor har skrevet en kronikk i Adresseavisen
som avsluttes med følgende kanonade:
”Det finnes ingen argumenter for at Staten og Enova skal bruke midler verken på Storheiaprosjektet eller de andre vindkraftprosjektene på Fosen. Det at en mulig utbygging kan finne sted, kan bare forklares med effektiv lobbyvirksomhet fra utbyggernes side, og støtte fra de berørte kommuner fordi de statlige subsidiene brukes til kjøp av denne støtten. Åfjord kommune har latt seg kjøpe på denne måten. Offentlige midler er knappe og bør brukes der de gir samfunnsnytte. Her er det ingen samfunnsnytte, men tvert imot unytte, og subsidieringen er ren galskap. Hvem kan stoppe denne galskapen og sløsingen med natur og offentlige midler?”
Det er temmelig arrogant å hevde at det ikke finnes argumenter for vindkraftprosjekter i Norge, når 13 land i Europa har bygget mer vindkraft enn Norge, og kapitalistlandet USA er verdens største på vindkraft samtidig som Kina og India satser stort. At en kommune lar seg kjøpe er en undervurdering av deres integritet. Hadde olje og gass betalt samfunnskostnadene sine ville energi blitt så dyrt at vindkraft ville klare seg uten midler fra Staten. Professorene bør korrigere den kortsiktige strategien til næringslivet. 1/3 av Norges energibruk er fra olje. Norges oljeproduksjon passerte toppen i 2001 med en produksjon på 30 ganger vår bruk av olje. I ca 2030 vil vi bli en netto oljeimportør. Vi trenger vindkraften for klima / miljø, energiforsyning og sysselsetting / industri.
Er det nødvendig å bruke så sterke ord mot 20-30 professorer ved NTNU som forsker på vindkraft i den overbevisning at dette er riktig og fremtidsrettet? Jeg kan forsikre at om vi hadde uendelig med olje og ingen klimaproblemer så ville ikke jeg forsket på verken vindkraft, solkraft eller bølgekraft. Vi og NTNU rekrutterer mange flinke og motiverte studenter som vil gjøre hovedfag og PhD innen fornybar energi. Jeg ser ikke hva det tjener til med så harde og ”gale” ord.
Et debattinnlegg i Aftenposten: med ingress: ”TVERRFAGLIG. Fakultetene ved Universitetet i Oslo har gått sammen om en tverrfaglig klimaforskning. Skal vi lykkes, må også samfunnsfagene slippe til.”
Videre: ”Det er fortsatt et sterkt behov for å utvikle nye, naturvitenskapelige løsninger på energi- og miljøproblemer, men dette er ikke tilstrekkelig.”
Her fremhevdes samfunnsfaglig kompetanse i samspill med teknologisk kompetanse, eller invitasjon til samarbeid fra sterke og derved attraktive miljøer.
Professor Tore Undeland,
Institutt for elkraftteknikk |