LESERBREV Odd W. Andersen: Fossilt brennstoff
(15.6.09, 08:58)
Kull, olje og naturgass betegnes ofte om hverandre som hydrokarboner og fossilt brennstoff. Betegnelsen fossilt impliserer at brennstoffet kommer fra forråtnede planter og dyr, at det har tatt mange millioner år å danne, og at tilgjengelige mengder er begrenset og ikke fornybart.
At noe er blitt dannet på denne måten er sikkert nok, men det har lenge vært tvil om at det gjelder alt. Noen grunner er at spesielt kull og naturgass er funnet i slike enorme mengder, og at mye av det ligger på så store dyp at tilblivelsen helst må ha andre forklaringer. Også enorme forekomster av olje, slik som Athabasca oil sands, ligger slik til på et begrenset område at det er nærliggende å tro at den har kommet ut av jordens indre uten at noen forråtnelse har vært involvert.
Romsonden Cassini-Huygens fant i 2004 store mengder hydrokarboner, spesielt metan, i atmosfæren og på overflaten av Saturns måne Titan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(moon)#Atmosphere
Her er stoffene i hvert fall ikke dannet ved forråtnelse av planter og dyr. Når det er skjedd på annen måte på Titan, må det også kunne skje på jorden. Et slikt forandret syn på hydrokarboner kan kanskje til og med bidra til en mer fornuftig energipolitikk.
Artikkel i Wikipedia
Odd W. Andersen |