LESERBREV Einar Johan Aas: Formidling - fortsatt en gratis forpliktelse ved NTNU?
(16.6.09, 16:02)
Den 17. juni i fjor hadde jeg et innlegg i Universitetsavisa: Om å formidle resultater fra forskning. Mitt anliggende var at Kunnskapsdepartementet fortsatt ikke hadde innført en formidlingskomponent i det nasjonale finansieringssystemet for universitetene. Universitetsloven derimot, pålegger oss å formidle forskning. Som det står i Lov om universiteter og høyskoler, § 1-3, Institusjonenes virksomhet:
”Universiteter og høyskoler skal arbeide for å fremme lovens formål ved å: ... pkt. d) bidra til å spre og formidle resultater fra forskning og faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid.”
Jeg oppfordret for ett år siden NTNU til å innføre et enkelt system med å gi insentivmidler til de institutter som bedriver formidling. Ingen offisiell reaksjon fra ledelsen ble registrert.
I Morgenbladet fra 15. - 21. mai 2009 kan vi lese at SV-fakultetet ved Universitetet i Tromsø innførte en belønningsordning for popularisering av forskning. Professor Nils Aarsæther, medlem av fakultetsstyret, tok initiativ til ordningen, som ble innført fra nyttår. -Det er et alvorlig samfunnsproblem at forskerne formidler så lite ut, sa han.
SV-Fakultetet brukte den mest naturlige løsning for å fordele midler: nemlig registrerte formidlingsbidrag i Frida. Som vi vet, greide ikke utvalget i regi av Universitets- og høgskolerådet (UHR) å lage et belønningssystem for formidling. Aarsæther: ”Det er underlig at UHR og Kunnskapsdepartementet ikke ser at de kan bruke Frida for å lage et enkelt formidlingssystem, slik vi nå har gjort”.
Nå kan selvsagt NTNUs fakulteter gjøre det samme. Men hvorfor kan ikke NTNU selv benytte en slik grei ordning? Frida finnes. Mange har sikkert ikke registrert sine formidlingsbidrag, men med insentivmidler i sikte, vil det sikkert endre seg. Vi er jo vant til å registrere vitenskapelige artikler i Frida, fordi det utløser penger til instituttene.
Eller hva synes Rektor?
Einar Johan Aas |