MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

90-millioners avtale: Signerte virtuelt (25.6.09, 08:15)

StatoilHydro gir 90 millioner til NTNU. Signeringen av avtalen foregikk "in absentia", via video.

Viser ikke avtalens styrkeforhold: Rektor Digernes blir liten foran teknologidirektør Margareth Øvrum via Trondheims desiderte ypperste flatskjerm. Alle foto: Tor H. Monsen.
StatoilHydro gir 90 millioner til NTNU. Signeringen av avtalen foregikk onsdag, i den nye VR-laben til Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geoteknikk.

Avtalen er en del av StatoilHydros Akademiaprogrammer.

- Først og fremst kommer vi enda tettere på industrien. Avtalen gir oss mulighet for enda bedre relevans i våre problemstillinger gjennom at vi får data fra selskapet til bruk i undervisning og forskning. Slik kan vi bedre tjene næringen og samfunnets interesser, sier professor Jon Kleppe, som er instituttleder ved Petroleumsteknikk og anvendt geoteknikk.

Mer til studentene
Tilgangen til operasjonelle data fra StatoilHydros virksomhet on site, skal blant annet komme masterstudenter til gode. Gjennom data fra feltene, kan studentene koble seg på aktuelle og reelle problemstillinger olje- og gassindustrien ønsker løsninger på. Tanken er at dette vil gi bedre masteroppgaver og gjøre studentene ytterligere etterspurt på arbeidsmarkedet, ifølge Kleppe.

Instituttet regner med at avtalen vil finansiere fire stykk phd/post.doc i året. I tillegg kommer petroleum til å tilknytte seg ekspertise gjennom ti til tolv professor II-stillinger, og to fulle professorater.

Studenter vil nyte godt av avtalen gjennom at instituttet kan bidra med penger til reisekassen for seminarer og konferanser.

Avtalen med NTNU klart størst
Statoil og Hydro har i en årrekke vært ekstern finansieringskilde i millionklassen, mens NTNU har ”levert” rundt 1000 kandidater til industrien i årenes løp.

- Det som skiller Akademiaavtalen fra denne prosjektbaserte finansieringen er at dette er en løpende avtale. Langsiktigheten gir oss større forutsigbarhet, sier Kleppe.

Med onsdagens signering er NTNU inne som det siste av de tre store universitetene med denne type akademiasponsing. Avtalen er den klart den største i sitt slag.

StatoilHydro avslutter dermed på topp, mener Kleppe i flere enn en betydning.

Signerte virtuelt fra Trondheim og Bergen

4a432b56212029.10816114 Virtual Reality-laben (VR) har kostet ti millioner kroner, åtte av dem betalt av oljegiganten. Da får NTNU det aller ypperste og siste innen projektor- og skjermteknologi: To tilstøtende VR-rom er adskilt av et projektorrom som skyter bildedata gjennom store glasskjermer. En rekke trillebårstore framvisere produserer 48.000 ANSI lumen – eller to ganger så lyssterke bilder som du får på kinoen (se foto for forskjellen VR-skjermen ved siden av en konvensjonell, "gammeldags" projektor ). Disse produserer 23.000 W varme. Anlegget krever et eget kjøleapparat for ikke å overopphetes.

Da direktør for teknologi og samfunn i StatoilHydro, Margareth Øvrum, studerte på NTH regjerte fremdeles hullkortene som datidens IKT. En av labene ble brukt for markeringen av onsdagens avtale.

Onsdagens signering markerte et nytt vannskille i avtalesignering. Rektor Digernes i Trondheim og Øvrum i Bergen underskrev virtuelt på trykkfølsomme skjermer, via videokonferanse.

Av: Tor H. Monsen