MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tale ved immatrikuleringen 11. august 2009 (11.8.09, 11:08)

Kjære nye studenter, kjære statsråd Tora Aasland og andre gjester, kjære kolleger!

Velkommen til årets største festdag ved NTNU!

I vinter sa vi i vår rekrutteringskampanje at vi leter etter de gode hodene overalt. Ved årets opptak fikk vi svar: De gode hodene kommer til NTNU. Og ikke bare det – vi har solid dokumentasjon som viser at de beste hodene kommer til oss! For et par år siden ble det gjort en undersøkelse som viste hvor de beste av søkerne til lukka studier i Norge søker seg – og NTNU skåret på topp i denne undersøkelsen.

Og det kommer flere enn noen gang – hele 10 800 hadde i år NTNU som førstevalg. Det er et godt valg!

Men vi kan ikke ta i mot alle som ønsker å komme til NTNU. Av de som har fått tilbud, er det 7400 søkere som har takket ja til studieplass hos oss i år. Du som er her i dag, kan derfor betrakte deg som privilegert.

Jeg kan love at du er kommet til et meget spennende universitet, med mange muligheter. Vi har stor faglig bredde. Rundt dere i den store flokken her på plassen, finner dere studiekamerater som skal studere alt fra musikk og billedkunst, samfunnsfag og humaniora, medisin, arkitektur, realfag og teknologi.

Og selv om de fleste av dere har søkt dere til et studium som har ett faglig tyngde¬punkt, vil dere alle ha mulig¬heter til å velge en del på tvers i det store faglige spennet. Bruk denne muligheten! Det gir gjerne nye perspektiver og nye innfallsvinkler til eget fag. Og det er nettopp denne unike muligheten – at de beste hodene studerer og forsker på tvers av faggrensene - som gjør oss i stand til å tenke tanker ingen andre har tenkt før. Det gjør oss i stand til å skape løsninger som forandrer hverdagen, og som verden trenger mer enn noen gang før.

Vi trenger de beste hodene når vi skal bidra til å kjøle ned en varm klode, og reversere en klimakrise som truer vår eksistens.

Vi trenger de beste hodene når vi skal skaffe rent vann til en stor del av verdens befolkning som tørster.

Vi trenger de beste hodene når vi skal sikre naturens mangfold for fremtidige generasjoner.

Vi trenger de beste hodene når vi skal utvikle medisinsk teknologi som kan redde liv.

Vi trenger de beste hodene når vi skal fylle fremtidens klasserom med kunnskap, læringsglede og motivasjon.

Om vi kan greie det?

Vi vet faktisk at dere kan greie det!

Det høres kanskje litt uvirkelig ut for dere som står her som ferske studenter, ved starten av studietiden. Men vi som har vært ved universitetet i noen tiår, har sett mange studentgenerasjoner passere. Og vi har fulgt med hva som har skjedd i de virksomheter de har arbeidet, og har sett at mange nyvinninger er blitt skapt med viktige bidrag nettopp fra våre kandidater. – Mye har blitt til i vår egen forskning, men enda mer i virksomheter utenfor universitetet.

Når jeg ser ut over denne forsamlingen vet jeg med sikkerhet at dere vil bidra til å skape løsninger, dere har muligheten til å gjøre en forskjell.

Jeg ser på dere og får lyst til å snu litt på et sitat av en som er noe mer kjent enn NTNUs rektor: Yes YOU can!

Ved NTNU har vi satt oss ambisiøse mål. Vi vil levere forskning og utdanning som kan måle seg med de beste universitetene i Europa og verden for øvrig. Men et universitet blir ikke bedre enn sine studenter. Deres holdninger og ideer vil prege læringsmiljøet. Husk derfor at jo mer aktive dere er som studenter, og jo større ansvar dere tar for å lære og å bidra, jo bedre blir læringsmiljøet – og jo større blir mulighetene for at dere bidrar til å skape noe nytt.

Det er hardt arbeid å studere ved NTNU. Og det finnes ingen snarveier til å tilegne seg dyp forståelse av ny kunnskap. Nøkkelen til å lykkes er gode studiemetoder helt fra start – bruk tid på det. Det dreier seg mer enn noe annet om konsentrasjon og å utnytte tiden godt.

Gode studiemetoder er også nøkkelen til å få tid til alt det andre du også skal ha med deg i studietiden – fargerike fritidsaktiviteter av mange slag. Rundt omkring plassen her finner du representanter for mange av de mer enn 350 studentorganisasjonene som finnes ved NTNU. Bruk litt tid på å sette deg inn i alle mulighetene, det vil du ha glede av!

Det er ellers en god kickstart å bli med på fadderordninga. Dere har alle fått tilbud om å møte en fadder senere i dag. Dette er engasjerte studenter som selv har erfart det å være ny NTNU-student, og som nå er parat til å veilede dere gjennom jungelen. Benytt denne muligheten til å bli kjent med nye medstudenter og med NTNU og byen.

Ta med et velment råd på veien: Det er lettere å finne fram i jungelen med alle sansene skjerpet. Dessuten er studentlivet og byen i seg selv berusende, det er ikke nødvendigvis behov for ekstra stimuli. Og i disse influensatider er det ekstra lurt å bruke vettet. Dere vil finne informasjon og gode råd om hvordan dere best kan unngå smitte. Bruk hodet og vask hendene – vi vil gjerne ha friske og opplagte studenter gjennom hele studieåret!

I går hadde jeg gleden av å ønske våre nye internasjonale studenter velkommen til NTNU og Trondheim. Dere representerer en verdifull berikelse av vårt studiemiljø. Det er et privilegium å kunne utvikle vennskap på tvers av etnisitet og kulturer. Jeg oppfordrer våre norske studenter til å gripe denne muligheten - inkluder våre internasjonale studenter i vennekretsen og de faglige og sosiale fellesskapene. Kort sagt; ta i mot våre utenlandske venner som dere selv ønsker å bli tatt i mot når dere selv skal tilbringe en del av studietida ute.

Helt til slutt vil jeg gjerne si til hver og en av dere: Vi på NTNU er glad for at du har valgt veien hit, at du vil investere viktige år av ditt liv i arbeid sammen med oss. Lykke til med studiene og studentlivet!

Og husk: Yes, you can!