FORSKERUTDANNING: Strenge forslag skal gi bedre ph.d-kandidater
(19.8.09, 07:43) Ledelsen ved universitetet vil stramme opp ph.d-utdanningen. Reell prøvetid, lengre og obligatorisk utenlandsopphold, samt måling av veiledernes arbeid er blant forslagene som en gruppe ved NTNU legger fram for rektoratet denne høsten.
FAKTA | FORSKER REKRUTTERING OG PH.D-UTDANNING:
Tre grupper har sett på tre ulike tema:
Rekruttering og kvalitet
Tverrfaglighet
Internasjonalisering
Konklusjonene og de foreslåtte tiltakene er utarbeidet fra intervjuer med ledere for ph.d-programmer og ved fakultetene, og fra spørreskjema besvart av stipendiater og veiledere. | Rapporten ”Forskerrekruttering og ph.d-utdanning ”er utarbeidet av forskere og administrativt ansatte ved NTNU. I høst vil det nye rektoratet sette fokus på alle sider av forskerutdanningen i tråd med hvordan universitetet ønsker å fremstå i verden.
Reell seks måneders prøvetid
Den formelle seks måneders prøvetiden skal bli en reell prøvetid. Ved utløpet av det første halvåret foreslås det å gjennomføre en evaluering i form av en åpen høring. Evalueringen skal munne ut i en anbefaling om videreføring eller terminering av doktorgradsløpet.
Veiledning skal måles
På veiledersiden ønsker prosjektgruppen tøffe krav til kompetanse i aktiv oppfølging av kandidatene. Alle nyansatte forskere skal gjennom kurs i doktorgradsveiledning. For å bedre gjennomstrømningen skal det føres oversikt over veiledernes evne til å overholde normert gjennomføringstid. De beste i så måte skal prioriteres ved tildeling av nye stipendiatstillinger. Andre skal nedprioriteres. Når resultatene uteblir, skal disse siste gjennom veilederkurs, nyansatt eller ikke.
Det bør også finnes måter å neddramatisere veilederbytter på, mener panelet.
Obligatorisk eksil
Prosjektgruppen foreslår at internasjonalisering skal inn som et eget punkt i ph.d-forskriften. I tillegg skal hver enkelt ph.d-avtales internasjonale aktiviteter spesifiseres, og underskrives som bindende.
Alle nye stipendiater bør gjennomføre et lengre utenlandsopphold, mener rapportskriverne. Hvor lenge oppholdet bør vare spesifiseres ikke. Om vitenskapelige opphold i utlandet er uaktuelt, bør dette begrunnes i ph.d-avtalen, mener prosjektgruppen.
Styret ved NTNU vil ventelig få saken om forskerutdanningen på bordet før jul. Eventuelle endringer i avtaleverket – som ph.d-forskriften – må til styrebehandling.
Allerede i gang ved HF
Humanistisk fakultet (HF) utarbeidet allerede i 2007 en tiltaksplan for forbedring og gjennomføring av ph.d-rekrutteringen. Blant noen av tiltakene finner man bedre rutiner for utvelgelse av prosjekter og stipendiater, fokus på veilederrollen, en obligatorisk evaluering i det tredje semesteret, og rutiner for håndtering av bekymringsmeldinger i forholdet stipendiat/veileder, opplyser leder av Forskningsseksjonen ved HF, John Kamsvåg.
HF har valgt å gi kvotestipendiater – forskerrekrutter fra u-land uten ansettelse ved NTNU – mulighet til å registrere seg som studenter, og dermed få en (redusert) stemme ved valgene på NTNU-organer.
FORSKERUTDANNING: Ingen avklaring rundt arbeidsgiveransvaret
Av:Tor H. Monsen |