MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gulrot til kroner 4 for ansatte (21.8.09, 10:18)

Ei gulrot koster nå kroner 4 for ansatte i SiTs kantiner, mens studentene slipper unna med ei krone mindre. Toprissystemet er gjennomført ned til den minste detalj i SiT-systemet. I treningssentrenene er prisen gått opp med nær en halv tusenlapp.

Som Universitetsavisa skrev før jul i fjor, er SiT blitt pålagt å sette opp prisene for de ansatte i sin kantiner og treningssentra. Årsaken er at departementet skjerper kravet om at rabatter kun skal komme studentene til gode. Dermed er et toprissystem blitt innført.

Dette vakte reaksjoner blant ansatte som dukket opp i SiTs kantiner etter sommerferien for å handle sine smørbrød. Nå koster en enkel liten, trekantet foccaciasandwich nesten femti kroner. Man nærmer seg vanlig, trondhjemsk kaféprisnivå.

- SiT er for studentene!
Studentene toer sine hender. Nestlederen i Velferdstinget slår hardt tilbake og konstaterer at SiTs tilbud er av og for studentene. Sånn er det med den saken.

Men om prisene på foccacia og andre delikatesser er gått opp med henholdsvis 14 og 25 prosent (avhengig om maten tas med tilbake til kontoret eller ikke), slik regelverket tilsier, oppdaget en annen leser at prisen for å trene i SiTs idrettssentra har har gått opp med 73 prosent.

Hva er det som skjer?

- Reelle kostnader
Beregning av den nye prisen for ansatte er satt etter reelle kostnader for tjenesten, i følge SiTs informasjonsdirektør Halvard Danielsen. Prisen er fortsatt lavere enn for tilsvarende private, kommersielle treningssentre, mener han.

Derfor er SiT pliktig til å holde alle andre, ikke-ansatte borte fra tilbudet. Dette fordi SiT – gjennom sin spesielle juridiske stilling – ikke skal få en konkurransemessig fordel av særstillingen sin.

Utdanningsinstitusjonene plikter å være tilknyttet en studentsamskipnad, fastslår loven. NTNU er også pliktig til å stille med lokaler – kostnadsfritt – for at samskipnadene kan tilby sine ulike tjenester. Derfor får ansatte ved NTNU og HiST noen særfordeler.

- Ikke konkludert
Men prisoppgang på nær 500 kroner er en beregning av de reelle kostnadene for å trene i SiTs lokaler. Til en viss grad er dette "tenk på et tall" og kan komme
Prisoppgang: Ingen gulrot for de ansatte?
til å gi et overskudd. Dette overskuddet må SiT i så fall føre tilbake til NTNU.

Skjer det, kan NTNU i prinsippet velge et av to alternativer: Ta pengene, eller gi dem tilbake til de ansatte, i form av å sette ned treningsavgiften i neste omgang. Eiendomssjef Lindis Burheim ved NTNU bekrefter at man er klar over problemstillingen, men man har foreløpig ikke konkludert.

En annen problemstilling er hvorvidt NTNU ser det som ønskelig å subsidiere ansattes trening i SiTs lokaler, ut fra den gunstige helseeffekt det måtte ha på fravær og arbeidsglede. Dette spørsmålet blir foreløpig stående ubesvart, fordi personalsjef Arne Kr Hestenes sitter opptatt i møte i dag fredag.

Av Tore Oksholen (tekst og foto) og Tor H. Monsen