LESERBREV Arne Hestnes: ”Vil ansette kvinner i skjul” – en presisering
(27.8.09, 13:51)
Det er nødvendig med en kommentar til Universitetsavisas oppslag ”Vil ansette kvinner i skjul” publisert 27.08.2009.
Som det korrekt er angitt i artikkelen er det lovhjemmel for å tilsette i undervisnings- og forskerstillinger uten forutgående kunngjøring ”når særlige grunner taler for det” (univl. § 6-3). Det er ikke angitt andre rettslige krav ut over dette for å kunne foreta slik tilsetting, men i lovens forarbeider heter det bl.a. at ”Styret bør … vurdere om kallelse kan benyttes for å rekruttere kvalifiserte kvinner fra sektoren, forskningsinstitusjonene, næringsliv og forvaltning.” (Ot.prp. nr. 79 (2003-2004) Om lov om universiteter og høgskoler).
Dette drøftes av Jan Fridthjof Bernt i hans kommentarutgave til loven, og han vurderer denne muligheten som ”særlig viktig etter at adgangen til å utlyse en stilling bare for det ene kjønn nå er tatt ut av loven, og radikal kjønnskvotering fremtrer i beste fall som risikabelt.” Det understrekes likevel at begrunnelsen for å tilsette en kvinne uten utlysning må ha en begrunnelse som fremtrer som overbevisende i forhold til de strenge kriteriene som er formulert av EU-domstolen.
Ved NTNU har det allerede forekommet i hvert fall ett tilfelle av tilsetting uten kunngjøring i undervisnings- og forskerstilling der det faktum at det dreide seg om en kvinne i et mannsdominert forskningsmiljø var én av flere begrunnelser. Det har derfor vært et ønske om å synliggjøre denne muligheten gjennom å peke på den i et personalreglement.
Det vil uansett være det aktuelle fakultets ansettelsesutvalg som fatter beslutning om tilsetting uten kunngjøring, noe som vil bli forhindret hvis mer enn ett medlem av utvalget motsetter seg det.
Mvh,
Personalsjefen |