MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Pumpeteknologi vant Venture Cup 2009 (21.9.09, 07:20)

Den nasjonale finalen gikk av stabelen fredag kveld. Overveldende glade representanter for Cergis stakk av med 200.000 kroner i prispenger. Viktigere er kvalitetsstempelet prisen gir for god forretningsplan.

GLAD: Å presentere en forretningside, er et salg og en prestasjonsidrett. Venture Cup har gått Skaperen i næringen, og arrangerte et dramaturgisk show på Royal Garden fredag kveld. Cergis' representanter uttrykte spontan glede over seieren. Teknas Mads Nygård med blomster og konfransier Sturla Berg Johanssen bak. Foto: Tor H. Monsen
Utdelingen fant sted på SAS-hotellet Royal Garden i Trondheim. Vinneren Cergis går videre til den nordiske finalen.

Redder industripumper
Cergis henvender seg mot industrien. Sentrifugalpumper representerer i følge Cergis et globalt marked verdt 150 milliarder kroner. Livsløpskostnader for denne typen utstyr er viktig for industri, entreprenører og produsenter. Cergis’ teknologi motvirker kavitasjon i pumpesystemene ved hjelp av en patenterbar løsning som reduserer mulighetene for pumpehaveri. Cergis mener livsløpkostnadene kan synke med 67 prosent om industrien velger deres løsning.

En prototyp står for tiden i Vannkraftlaboratoriet på Gløshaugen og dokumenterer løsningens egenskaper. Cergis har fått gode tilbakemeldinger fra aktuelle industribrukere.

Tre studenter driver frem ideen innenfor alle dens virksomhetsområder: Jørgen Mathisen, Erik Svensrud og Erik T. Austbø. Den opprinnelige ideen som studentene har videreutviklet kommer fra førsteamanuensis Morten Kjeldsen ved Institutt for energi og prosessteknikk ved NTNU. Sistnevnte er også kompanjong i Cergis.

Beste forretningsplan
Konkurransen Venture Cup er etter hvert blitt knivskarp. I tillegg til å ha en orginal, kommersiell levedyktig og realistisk ide, er dette en konkurranse i den beste businessplanen. Om ikke den overbeviser juryen, hjelper ikke produktets fortreffelighet, forklarte juryformannen i sin begrunnelse.

- Profileringen betyr vel så mye som prispengene.

Diplomet fungerer som et første kvalitetsstempel på kurant vare før studentene tar neste steg ut i det virkelige markedet. Cergis vant også Teknas innovasjonspris og ytterligere 100.000 kroner. Prispengene rekker imidlertid ikke langt i den videre forretningsplanen, som antakelig vil kreve titalls millioner, skal Cergis ut på et internasjonalt marked.

Industri står bak
- Vi er avhengige av ideer som kommer utenfra vårt eget miljø, sa StatoilHydros juryrepresentant.

StatoilHydro er en av flere økonomiske tungvektere som sponser Venture Cup og som kan ende opp med å eie studentbedriftene om noen år. Start NTNU arrangerte årets nasjonale finale. Det er femte gang Venture Cup arrangeres.

Barnevognpakning og patologkoffert andre finalister
PramPack leverer allerede en spesialkonstruert bag for frakt av barnevogner. Flyselskapet Norwegian liker produktet så godt at det garanterer dekning av skader, om vognen har vært beskyttet av PramPack.

Norway Forensics leverer ToD Kit – eller Time of Death-kofferten, et resultat av 20 års forskning ved Universitetet i Oslos eksperter på rettspatologi. Kofferten inneholder utstyr til å nøyaktig tidsfastsette dødsfall, og kan hjelpe politiet i drapssaker.

Av:Tor H. Monsen