MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UNIVERSITETSAVISA MENER
Må Aasland gå? (21.9.09, 11:05)

Ryktene om Tora Aaslands mulige avgang som forskningsstatsråd har begynt å svirre. En statsråd som får godt skussmål fra universitets- og forskningsledere blir altså vurdert av forståsegpåerne til ikke å sitte trygt. Hvordan skal sektoren forstå dette?

Spillet om taburettene pågår for fullt, og spekulasjonene går høyt om hvem som sitter trygt, hvem som ikke gjør det, hvem som må/vil flytte departement og hvem som er på vei inn. Aaslands navn dukker opp blant dem man anser for å kunne være på vei ut.

Resonnementet går slik: Aps framgang og SVs tilbakegang har ført til et endret styrkeforhold som må få følger for regjeringen. Man tror at én SV-minister må ut og erstattes av en fra Arbeiderpartiet. I dette spillet er en av ministrene i Kunnskapsdepartementet noe regjeringsjefens parti godt kan tenke seg. Ønsket om å styrke sin profil på skolepolitikk er én årsak. Men å røre Bård Vegar Solhjell er vanskelig, siden han er nestleder i SV. Antakelig er det lettere å fjerne den mer perifere Aasland.

Spekulasjonene går også om hvorvidt Kristin Halvorsen får fortsette som finansminister, samt om hun ønsker det selv, siden jobben er tøff å kombinere med å være partileder. Kunnskapsdepartementet er nevnt som et alternativ også for henne.

Uavhengig av hvilke statsråder som til slutt tar sete omkring Stoltenberg IIIs regjeringsbord,gir disse spekulasjonene grunnlag for ettertanke: Et moment som synes tillagt liten vekt er hvorvidt Tora Aasland har gjort en god jobb som forskningsminister. I den grad man er inne på dette blir det anført mot henne at hun har vært for lite synlig utad.

Men det er et faktum at student- og universitetsledere gir henne godt skussmål som fagstatsråd. Bekymringen går på at hun ikke får tilstrekkelig gjennomslag i regjeringskollegiet, I en litt uhøytidlig spørrerunde som Universitas foretok nylig fikk hun snittkarakteren C. Når man minnes hvor upopulær forgjengeren hennes var, representerer dette en gjenreisning av Regjeringens tillit i sektoren.

Dersom det er hold i ryktene om at Arbeiderpartiet har lyst på departementet, og Aaslands taburett, kan det være dårlig nytt for sektoren. For en ukes tid siden gikk Forskerforbundets leder Bjarne Hodne og Universitets- og høyskolerådets generalsekretær Ola Stave ut i Aftenposten og kritiserte Arbeiderpartiet for å være uinteressert i forskning.

Få betviler at Tora Aasland er genuint opptatt av forskningens kår. Å skifte ut henne vil ikke være noe godt signal til norske universiteter og forskningsinstitusjoner.

Tore Oksholen
Ansvarlig redaktør