Fremdeles uavklart for Samfunnsforskning AS
(24.9.09, 07:31) Kunnskapsdepartementet kan fortsatt ikke love NTNU Samfunnsforskning AS en basisbevilging alle mener instituttet fortjener. Nytt møte i Oslo gav ingen avklaring. |
2010: Håpet er nå å komme inn i budsjettet for 2010. Økonomiansvarlig Gro Solberg (til v.) og direktør Bente Aina Ingebrigtsen. Arkivfoto: Tor H. Monsen. |
- Vi opplever at vi står på siden av instituttkollegiet så lenge vi er utenfor basisbevilgningen.
To år i skyggen
Det mener direktør for NTNU Samfunnsforskning AS – Bente Aina Ingebrigtsen, som har arbeidet de siste to årene med å få instituttet inn i klubben av randsoneinstitusjoner som nyter godt av den sikre grunnbevilgningen fra Kunnskapsdepartementet. Mangel på medlemskap koster instituttet millioner hvert år.
Samfunnsforskning AS og Rokkansenteret i Bergen har identiske utfordringer. De var nylig i et møte med embetsverket i Kunnskapsdepartementet om saken. Instituttene fikk presentert sine argumenter, og ”møtte forståelse for situasjonen”, i følge Ingebrigtsen, men ingenting ble lovet fra embetsverkets side.
Profileringsproblem
Basisbevilgningen fungerer også som et uoffisielt kvalitetsstempel som ”godkjent” forskningsinstitutt. Som et frittstående institutt utenfor ordningen, kan dette gi Samfunnsforskning AS et profileringsproblem overfor resten av akademia, mener Ingebrigtsen.
Myndighetene usikker på skatteplikt
NTNU Samfunnsforskning er organisert som et AS, 100 prosent eid av NTNU og hvor eventuelt overskudd pløyes tilbake i sin helhet i virksomheten. Likevel har skattemyndighetene – på grunn av manglende grunnbevilgning – ha vært i tvil om selskapsformen, og vurdert å ligne AS’et som en kommersiell virksomhet.
På mange måter er NTNU Samfunnsforskning AS utenfor det gode selskap, mener Ingebrigtsen.
Prorektor inhabil
Anbefalinger om å inkludere nye medlemmer i instituttfamilien, kommer gjennom Norges forskningsråd. Hovedstyret i Forskningsrådet har tidligere i år anbefalt NTNU-instituttet å komme inn i varmen. Ved framleggelsen av siste statsbudsjett, lovet fagstatsråden Tora Aasland å komme tilbake til problemstillingen rundt de foreldreløse instituttbarna.
Prorektor Kari Melby sitter i Hovedstyret i forskningsrådet, og var med på anbefalingen til Kunnskapsdepartementet:
- Slik vi så det, var det ingen prinsipielle forskjeller på instituttene innenfor basisordningen, og dem utenfor. NTNU Samfunnsforskning AS oppfyller kriteriene for basisfinansiering, sier Melby.
Siden har Melby blitt prorektor for forskning. Melby vil erklære seg inhabil i Hovedstyret om NTNU Samfunnsforskning AS dukker opp på agendaen.
Det frittstående instituttet er 100 prosent eid av universitetet. NTNU har ikke denne saken på dagsordenen nå i høst, opplyser Melby.
Forskningsrådet: - Forventer handling
Etter Hovedstyrets vedtak, uttalte Forskningsrådets leder til Universitetsavisa:
- Jeg har en klar forventning om at departementet følger rådet fra hovedstyret, sa Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd.
Blir forventningen oppfylt, ligger det an til bevilgning i forbindelse med budsjettproposisjonen til høsten, mente Hallén.
Av:Tor H. Monsen |