MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UTENLANDSKE STUDENTER VED NTNU
1 av 5: Meningsløse studier (24.9.09, 10:23)

Hver femte utenlandske student opplever studiene som lite meningsfulle. De synes norske studenter drikker alt for mye. Mange sliter med depresjon og ensomhet. Det gjelder spesielt afrikanske menn, viser SiTs helse- og trivselsundersøkelse av 2009. Resultatene legges fram i dag. Universitetsavisa bringer hovedresultatene her.

- Vi må ikke glemme at de fleste utenlandske studenter trives og har det bra, sier Anders Stenvig.
- Et hovedfunn er at utenlandske studenter ikke kan puttes i en gruppe, sier Anders Stenvig, velferdsdirektør i Studentsamskipnaden i Trondheim.

- Vi ser tydelige skiller mellom menn og kvinner og mellom europeiske, afrikanske og asiatiske studenter. Det innebærer at når vi skal ta tak i disse problemstillingene, vil vi tilpasse tiltakene til den enkelte undergruppe.

Stenvig poengterer at de fleste utenlandske studenter trives som student i Trondheim.

Norsk studiemåte uvant
Det er likevel et faktum at nesten hver femte internasjonale student opplever studiet som lite meningsfullt. Det tilsvarende tallet for norske studenter var 5 prosent i 2007. Andelen som opplever fravær av mening med studiene er høyest blant afrikanske studenter, asiatiske kvinner og europeiske menn.

Stenvig har ingen god forklaring på hvorfor så mange opplever studiene som lite meningsfulle.

- Dette vil vi se nærmere på. Antakelig har det å gjøre med at man er uvant med vår måte å studere på: Norske studenter jobber mer selvstendig. Det er mer opp til hver enkelt å få en struktur på sitt eget studium, til å følge opp og gjennomføre kurs og eksamener.

Mange har angst
Mange opplever også ensomhet og sosial isolasjon. Dette gjelder særlig afrikanske menn.

- Det handler om at de oftere har store forsørgelsesbyrder i hjemlandet. De jobber desidert mest ved siden av studiene, og de bruker også mest tid på skolearbeidet. Siden døgnet ikke har mer enn 24 timer innebærer dette at man simpelthen ikke har tid til å være sosial, sier Stenvig.

Urovekkende mange, omkring 20 prosent, har mulige angstlidelser, ifølge en målemetode man har brukt. Dette har antakelig med selve studiesituasjonen å gjøre. Asiatiske kvinner er kraftig overrepresentert her. Men undersøkelser blant norske studenter gir liknende resultater.

Jobber mye deltid
Men selv om deltidsjobbing er et saklig hinder for å være sosial, vil SiT jobbe for å motivere de utenlandske studentene til å søke mer ut.

- Det er klart at språkbarrieren skaper vansker, og det kan være at en del tenker at man godt kan utsette dette med å være sosial til senere i studieløpet. Men all erfaring tilsier at det er i løpet av det første året at det sosiale mønsteret setter seg. Da har man etablert en vane, som blir vanskelig å bryte senere.

Stupdrikking et hinder
Men selv om språkvansker og deltidsarbeid holder mange borte fra utelivet, er norske studenters drikkevaner også et hinder.

- Selv om de utenlandske studentene er høflige av seg, er det tydelig at de reagerer på den norske ”stupdrikkinga”. Mange utlendinger kan godt drikke like ofte som norske, men de drikker ikke tilnærmelsesvis like mye. De vet at der man samles i sosialt lag og hvor alkohol inngår, vil de norske studentene etter hvert bli temmelig påseilt, og ikke så rent få av de utenlandske velger derfor å holder seg borte.

De fleste har det bra
Men selv om de utenlandske studentene sliter med en del problemer, understreker SiTs velferdsdirektør at undersøkelsen som helhet tegner et bilde av en godt fungerende, hardt arbeidende utenlandsk student.

- Man må ikke glemme at de internasjonale studentene trives, og de trives med Trondheim som studentby, poengterer Anders Stenvig.

Av Tore Oksholen (tekst og foto)