MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Solhjell: - Full tiltro til Utdanningsdirektoratet (28.9.09, 12:32)

Kunnskapsministeren svarer ikke på skoleforskernes påstander om knebling av den akademiske friheten. Bård Vegar Solhjell stiller seg bak Utdanningsdirektoratets håndtering av anbudsprosessen rundt rektorutdanningen i Norge.

BÅRD VEGAR SOLHJELL: - Departementet har fulgt direktoratets prosess, og jeg er godt orientert om kravene i konkurransegrunnlaget og om resultatet av utvelgelsen. Jeg har ingen grunn til å betvile at utviklingen av kravspesifikasjonen og selve utvelgelsesprosessen har vært en grundig og korrekt prosess fra direktoratets side. Foto: Stig Weston.
- Brevet fra Solhjell tar ikke opp det problematiske rundt akademisk frihet, som er vårt hovedpoeng, sier Per Ramberg.

Han er leder for et nettverk av skoleforskere bestående av NTNUs Program for lærerutdanning, Universitetet i Tromsø og høyskoler i Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal.

Akademisk overkjøring?
Nettverket nådde ikke opp i konkurransen om å bli sete for rektorutdanning i landet. NTNU og partnerne klaget først til Utdanningsdirektoratet, deretter helt til statsråd Tora Aasland, med påstander om at ideologi og politikk hadde spilt inn i direktoratets vurdering av tilbyderne.

Det er kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell som svarer på beskyldningene, siden rektorutdanningen for skolen ligger under hans del av departementet:

” Departementet har fulgt direktoratets prosess, og jeg er godt orientert om kravene i konkurransegrunnlaget og om resultatet av utvelgelsen. Jeg har ingen grunn til å betvile at utviklingen av kravspesifikasjonen og selve utvelgelsesprosessen har vært en grundig og korrekt prosess fra direktoratets side.”

I avslaget henviser Utdanningsdirektoratet til en kronikk som stod på trykk i bladet Utdanning, hvor tre skoleforskere med tilknytning til institusjoner i NTNU-nettverket skriver at direktoratet har hentet sin ledelsesideologi fra ”samlebåndene til Ford og General Motors’ fabrikker”.

- Vi står fast på at bakgrunnen for avslaget fra Utdanningsdirektoratet i hovedsak ligger i den kritiske kronikken som tre forskere i vårt nettverk skrev i forkant av tildelingen, sier Ramberg videre.

PER RAMBERG, PLU: - Svarer ikke på spørsmålet om akademisk knebling. Foto: Arne Asphjell.
Ramberg ønsker å understreke at de tre skoleforskerne ikke opererte som representanter for nettverket da de skrev artikkelen.

Stabsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Per Tronsmo, uttalte tidligere til Universitetsavisa at syn på ledelse absolutt er relevant for anbudet, og at NTNU-nettverket signaliserte at ”de nok [er] inne på et annet spor”.

Offentlige anskaffelser
Om NTNU og de andre institusjonene ønsker å forfølge saken videre, oppfordrer Solhjell dem til å gå gjennom klagenemnda for offentlige anskaffelser.

- Det er sannsynligvis ikke aktuelt for oss å forfølge saken videre gjennom klagenemnda for offentlige anskaffelser.

Ramberg mener dette er en feil adressat for den type kritikk NTNU-nettverket framsetter.

- Gjennom brevet til Tora Aasland har vi gått til topps med denne saken, og har gjort det vi kan. Nettverket består imidlertid av fem institusjoner, jeg kan ikke garantere for hva de andre ønsker å gjøre videre.

Ny tildeling
Solhjell sukrer pillen ved å henvise til at det kommer en ny tildeling med søknadsfrist 1. februar 2010, og oppfordrer partnerne til å søke.

- Dette må vi vurdere nøye. Hvis det er slik at vi må ha nøyaktig samme forståelse av skoleledelse som direktoratets, blir det på en måte som å prostituere seg, sier Ramberg.

Av:Tor H. Monsen