Kulturhistorisk nestenulykke på VM
(12.10.09, 12:58) En svikt i klimaanlegget førte nesten til full overrisling av unik kirkekunst i en av Vitenskapsmuseets mest verdifulle samlinger. Kirkesamlingen på Vitenskapsmuseet (VM) inneholder gjenstander som er unike i europeisk kirkekunst. Kulturkatastrofen var bokstavelig talt bare centimetere unna sist uke.
|
LIKEVEL GIKK DET BRA: Direktør Axel Christophersen, konservatorene Ivonne Geisler og Jørgen Fastner under prekestolen som ble reddet fra vannet. Foto: Tor H. Monsen. |
Forrige helg sviktet kontrollrutinene da styresystemet for ventilasjonen stanset. Varm luft med mye fuktighet ble pumpet inn i kalde ventilasjonskanaler over Kirkesamlingen på Kalvskinnet, og kondenserte til vann rett over kulturskattene. Etter en stund begynte det formelig å dusje vann gjennom skjøtene i kanalene ned på museumsgolvet med samlingen av kirkeartefakter opptil ni hundre år gamle.
- Hørte plask innenfor døren
Akkurat hvor lenge lekkasjen varte, vet man ikke sikkert. Vanninntrengningen ble først oppdaget mandag morgen av konservator Jørgen Fastner.
- Da jeg kom mandag morgen for å sjekke samlingen, hørte jeg det plaske innenfor døren.
Han så for seg et av sine verste, faglige mareritt da han trådte innenfor døren. Ventilasjonskanalene strekker seg over hele langsiden av samlingene. Med noen meters mellomrom sprutet vann ned mot gjenstandene på golvet og langs veggene.
Etter det som ansatte ved Vitenskapsmuseet karakteriserer som et lite under, var ingen av gjenstandene i samlingen plassert under en av de lekke skjøtene, og unngikk dermed å bli direkte truffet. For noe av middelalderkunsten, var det kun snakk om centimetre.
- NTNU må innse alvoret i oppdraget
Ingen kan i dag forklare hvorfor alarmrutinene sviktet da anlegget knelte. Ingen ble varslet. Overvåkingssystemet for tekniske anlegg i kritiske rom som Kirkesamlingen er samme system som i hvilket som helst kontorareal.
At noe slikt skal være mulig, nekter Christophersen å godta uten videre.
- Dette er kirkelig trekunst fra før-reformistisk middelalder som er unik i Europa. Dette kunne blitt en nasjonal katastrofe. Det ser ut til at noen har vanskelig for å ta inn over seg at NTNU og Vitenskapsmuseet er blitt gitt et ansvar for kunstskatter med betydning langt utover dette universitetet eller denne regionen.
Christophersen sammenligner med reaksjonene og etterspillet etter ranet ved Munchmuseet i 2004. Opinionen og myndigheter ble sjokkert over de manglende sikkerhetstiltakene ved samlingene.
I en kultursammenheng er disse gjenstandene i Kirkesamlingen like mye verdt som Munch-maleriene. Det er bare synd at det ser ut til at det må en katastrofe til før noen innser alvoret, mener Christophersen.
|
RESERVELØSNING: Jørgen Fastner stoler ikke blindt på automatiske systemer. Han har plassert sin egen, lille fuktighetsmåler i Kirkesamlingen som han sjekker hver dag. Foto: Tor H. Monsen. |
Vet ikke om alarmen gikk
Nå tar Driftsavdelingen tak i svikten. I løpet av uken skal loggen for teknisk anlegg leses for å finne årsaken til driftsstansen, og rutinene rundt alarmen undersøkes.
Foreløpig vet man ikke om alarmen i det hele tatt ble utløst, ifølge VVS-ansvarlig på Drift, Rolf Erik Hoaas.
Når alarm ved uforutsett driftsstans på et teknisk anlegg går utenom kontortid, sendes en tekstmelding til en vakt. Vakten videreformidler alarmen til NTNUs egne servicefolk ved behov.
Om det faktisk ble sendt melding til vakten, og om vakten fulgte opp alarmen, skal også undersøkes, ifølge Hoaas.
Det har vært flere tilfeller av sviktende klimakontroll tidligere ved Vitenskapsmuseets samlinger, men ikke så alvorlige.
- Etter denne siste hendelsen føler jeg at de ansvarlige har skjønt alvoret, og at nødvendige forbedringer vil bli gjennomført, sier Christophersen.
Sensible kunstverk
Det tekniske anlegget i kunst- og kultursamlingene ved Vitenskapsmuseet er utstyrt med klimakontroll for å sikre en kontrollert temperatur og luftfuktighet i lokalene med de skjøre treartefaktene. For høy eller for lav luftfuktighet vil ødelegge de flere hundre år gamle trestykkene over tid.
- Vannet ville ha deformert gjenstandene og ført til sprekkdannelser. Vannet kunne også ha ført til at mikroorganismer etablerte seg i treverket. Malingen er vannbasert. Lekkasjen ville ha oppløst dekorasjonen, forklarer avdelingsingeniør og konservator Ivonne Geisler.
Rottelaben: En driftstans i ventilasjonsanlegget førte til allergifare for ansatte ved DMF
Av:Tor H. Monsen
Forsiden: Foto: Kari Dahl, NTNU Vitenskapsmuseet |