MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter spiser ikke på kantinene (20.10.09, 07:26)

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) selger i gjennomsnitt ti middager per student per år. En nasjonal gjennomgang av studentvelferden spør om matserveringen er liv laga.

En gjennomsnittlig Trondheimsstudent spiser middag på en av SiTs kantiner en gang hver tredje uke i løpet av et 30-ukers studieår.

SER MOT STUDENTENE: Kafesjef Snorre Simonsen planlegger et pris- og menyframstøt mot studentene fra nyttår. Foto: Tor H. Monsen
Selges med tap
- Dette er ikke godt nok, medgir driftssjef Snorre Simonsen i SiT Kafe AS. – Vi treffer ikke godt nok med studentene.

Kunnskapsdepartementet ba et eksternt konsulentselskap om å vurdere hvordan landets studentsamskipnader fungerer.

Sammenlignet med private middagsalternativer kan ikke Samskipnadene beskyldes for å være grådige i prisfastsettelsen. Likevel viser konsulentrapporten bestilt av Kunnskapsdepartementet at landets samskipnader at ikke mer enn ti prosent av studentene spiser middag i kantinene. Dette forteller konsulentene i BDO Noraudit at matservering kanskje ikke er liv laga for samskipnadene i landet.

Studentmaten i Trondheim selges i dag med tap. Kostprisen for en middag er omkring 60 kroner. Likevel gikk SiT Kafe AS med to millioner i pluss i 2008. I praksis er det cateringvirksomheten som subsidierer kantinedriften, ifølge Simonsen. Levert mat selges på vanlige, kommersielle betingelser, og er innbringende for SiT.

- Det har imidlertid aldri vært diskutert å kutte ut matservering for studenter, ifølge Simonsen.

FAKTA

Studentsamskipnaden I Trondheim består av:

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
  • Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST)
  • Dronning Mauds Minne (DMMH)

    En studentsamskipnad er en særegen organisasjonsform med elementer av:

  • Forvaltning:En egen lov styrer virksomheten vår, og studentene er pålagt å betale semesteravgift.
  • Forening: Studentene har flertall i styret
  • Forretning: Store deler av virksomheten er organisert som aksjeselskaper og driver forretningsdrift.

    SiT Kafe AS er et underselskap av Studentsamskipnaden i Trondheim, og drifter alle studentkantinene, kafeene og storkioskene på små og store campus i Trondheimsområdet.

    (Fra sit.no)

  • - Private ingen løsning
    Lønns- og kostnadsnivået er stort sett det samme for SiT som for resten av serveringsbransjen. Samskipnadene har imidlertid momsfritak for servering til studenter. Dessuten har de såkalt ”fri stasjon”: Universitetene og høyskolene er pålagt å stille med gratis lokaler og nødvendig utstyr.

    Simonsen tror ikke private kunne ha drevet billigere eller bedre. SiT balanserer mellom marked og velferd. Budsjettene på mindre campuser subsidieres av de større mens kommersiell virksomhet finansierer deler av underskuddsforetakene. Private aktører ville aldri latt dette vedvare særlig lenge. Det ville gått utover tilbudet. McDonalds kunne sikkert drevet god butikk på campusene på egne premisser, men hadde aldri levert det studentene trenger: Et opplegg for frokost, lunsj og middag, mener Simonsen.

    Hva om campusene ble åpnet for private alternativer?

    - Jeg tror vi hadde kunnet konkurrere med private. Men det er selvfølgelig under forutsetning at vi konkurrerte under like vilkår. Da hadde vi måttet ta store og kontroversielle grep, sier Simonsen.

    Studenter misfornøyd
    Kundebarometeret til Samskipnaden selv viser at studentene er misfornøyd med tilbudet. Middagen er for dyr til at studentene vil vurdere kantinene som matmor. Studentene forventer seg samme kvalitet som de får ellers i byen, men til lavere pris.

    Studenter er i gjennomsnitt villige til å bruke mellom 60 og 80 kroner dagen på studiemat, viser SiTs egen gallup.

    - Dette betyr at vi må finne en måte å tilby tre måltider om dagen innenfor disse rammene.

    Nye tilbud fra nyttår
    Fra nyttår skal SiT Kafe avvikle ordningen med porsjonsstørrelser og samtidig sette prisen til 46 kroner, med fri tilgang til tilbehøret. Simonsen planlegger også å utvikle en meny av billigretter til mellom 25 og 35 kroner. Dessuten er det allerede introdusert et frokostabonnement for 10 eller 20 kroner dagen – avhengig av hvor mange brødskiver du spiser.

    Til sammen skal dette tilfredsstille studentenes stramme budsjetter.

    Ansatte får også nytte av prisnedgangen, pluss moms, selvfølgelig.

    SiTs kantinedrift ble tidligere i høst utsatt for hard kritikk da momsen ble pålagt ansatte. Med prisnivået trodde noen at merverdiavgiften allerede var inne i prisen.

    Av:Tor H. Monsen