MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Healer hos legestudenter (21.10.09, 07:10)

Under årets kursuke fikk medisinstudentene gå i lære hos både healer og homeopat. Framtidas doktorer får føle alternativmedisin på kroppen.

Johanne Marie Iversen og de tre andre studentene som har planlagt årets kursuke ble valgt på et allmøte i januar.
For tre år siden ble medisinstudentenes kursuke nesten fylt med vanlig undervisning. Så kom studentene på banen og revolusjonerte uka ved hjelp av sin innsatsvilje og sitt engasjement.

Da påmeldingen til årets kursuke begynte, var interessen så stor at serveren som registrerte kursønskene var nede i 20 minutter.

Det er ikke lenge siden tilbudet var langt mindre populært: I 2006 var medisinstudentenes kursuke truet av nedleggelse. Opplegget som var tenkt til å gi studentene innblikk i faget ut fra egne interesser og ønsker, en mulighet å fordype seg uavhengig av pensum og den vanlige undervisningen, var så upopulært at mange studenter heller brukte uka som ekstra ferieuke.

For å forhindre nedleggelsen, tok studentene over ansvaret for kursuka og har siden opp til et tilbud som mange opplever både interessant og relevant.

Hong Phi Pham (i midten) og Jørgen Sugar hospiterte hos homeopat Siri Tilset (til venstre) i 3,5 timer.
Gilbert kom på besøk
Det 48 sider tykke kursheftet rommer mange små moduler, og det er plass til mer eller mindre alt fra kurs i akademisk engelsk over dykkemedisin, hjernedisseksjon, massasje og hukommelselsteknikker til foredrag om humorens betydning for helsa. Studentene får også hospitere på forskjellige sykehusavdelinger og helsetjenester og blir slik f.eks. vitne til fødsler, tarmoperasjoner eller – hvis de er så heldige å bli trukket i lotterien – flyr i helikopter med Norsk Luftambulanse.

Andreårsstudent Johanne Marie Iversen, ett av fire medlemmer i komitéen som har planlagt alt fra programmet til plakatlayout, er også stolt på de lunsjforedragene som studentene har klart å organisere:

- På tirsdag snakket Mads Gilbert om sine erfaringer fra arbeidet i Gazastripen foran et stappfullt auditorium, forteller hun.

Etterspørselen etter tilbudene er generelt stor, alle uketjenester (hospitering på de forskjellige sykehusavdelingene) og operasjoner er fulle, og av mer enn 40 kurstilbud måtte bare 4-5 avlyses.

Åpenhet for alternativmedisin
Både fagmiljøene og studentene tjener på kursuka. Mens kursholderne får muligheten å profilere seg og kanskje rekruttere studentene til sitt fagfelt eller til egen forskning, får studentene en bredere horisont.

- Studentene får åpne øyne for nye aspekter ved medisin, mener også Iversen. Noe av programmet er nokså utradisjonelt i universitetssammenheng, slik har studenten f.eks. muligheten å hospitere i noen timer både hos en healer og hos en homeopat.

- Formålet med dette er at studentene opplever hverdagen til de som driver med alternativ medisin, forklarer Johanne Marie Iversen.

På homeopatisenterert
Universitetsavisa drar på homeopatisenteret for å få innblikk i dette tilbudet og treffer på Jørgen Sugar, 4. årsstudent, og førsteårsstudent Hong Phi Pham som har observert tre konsultasjoner hos homeopat Siri Tilset.

- Det er spennende å få oppleve forskjellige typer konsultasjoner, forteller Hong Phi Pham.

Konsultasjonene hos homeopaten varer lenger enn hos fastlegen, slik at homeopaten får muligheten å spørre om flere og andre ting enn fastlegen. Medisinstudentene er også opptatt av at synet på kroppen og helse er forskjellige hos lege og homeopat, at homeopaten ser i større grad på kroppen som et system, mens legen heller leter etter årsaker for kroppslige symptomer.

Både homeopaten og medisinstudentene ser det som fordelaktig å ha kunnskap om hverandre.

- Det er viktig å vite hva som skjer med pasienten når han går til en homeopat, mener Jørgen Sugar.

Siri Tilset peker på at så mange som 50% av nordmenn bruker alternative behandlingsformer, og de fleste av hennes pasienter kommer til henne etter å ha vært hos legen.

FAKTA

Kursuka
Arrangeres for 12. gang i år
I den nåværende formen eksisterer kursuka bare i Trondheim.
Studentene må delta i og evaluere et bestemt antall tilbud som er avhengig av hvor langt de har kommet i studiene.
Studentene kan velge blant kurs, uketjenester, operasjoner og hospitering. I tillegg til det organiseres det tre lunsjforedrag.
Noen av kursene holdes på engelsk, bl.a. med tanke på internasjonale studenter. Kursukas hjemmeside

- I dag er kommunikasjonen mellom fastlege og homeopat dårlig, og den ene vet ikke nødvendigvis at og hvordan den andre behandler pasienten. Jeg har tro på at man kan samkjøre både tradisjonelle og komplementærmedisinske behandlingsformer, sier Tilset som også er utdannet sykepleier.

Kvalitetssikring.
Kursuka evalueres sammen med fakultetet på bakgrunn av en rapport som komiteen skriver med utgangspunkt i den obligatoriske studentevalueringen. Av de mer enn 40 kursene som tilbys har halvparten blitt arrangert før, og gjentas på grunn av gode tilbakemeldinger, mens resten er nye.

- Vi ser på det som veldig positivt. Når vi legger ned tilbud, skjer det ikke nødvendigvis fordi de har høstet kritikk, men fordi de kanskje ikke har vist seg å være så etterspurt. Noen av dem har vi tilbudt lenge, slik at mange studenter allerede har tatt dem, forklarer Iversen.

Av Claudia Bätcke (tekst og foto)