MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Mistet konsesjon etter hastevedtak (22.10.09, 11:23)

Departementet gikk ut med pressemelding om at Radio Revolt mistet konsesjonen før sakspapirene var sendt ut. Ministerskifte gjorde at saksbehandlingen ble forsert. – Ufin behandling, mener studentradioens redaktør.

The show must go on Jon Korvald (t.v.) og Pall R Olafsson kjører morgensending og tror situasjonen vil ordne seg. (foto: Tore Oksholen)
Mandag i denne uken kunne Radio Revolt lese via en pressemelding at de mistet sin radiokonsesjon fra og med neste år. Departementet hadde imidlertid ikke ferdigstilt vedtaket da nyheten ble publisert.

- Denne behandlingen er rett og slett ufin, mener redaktør Sjur Sandgrind.

Kultur- og Kirkedepartementet (KKD) la tirsdag ut pressemelding om konsesjonsendringen, hvor det ble klargjort at Radio Revolt mistet sin tidligere tildelte konsesjon. Årsaken er etter det Universitetsavisa erfarer at departementet ønsket å ferdigstille saken før ministerskiftet denne uken. Selve vedtakspapirene var imidlertid ikke sendt ut onsdag kveld, noe Radio Revolts redaktør Sjur Sandgrind mener er et bevis på en hastebehandling av departementet.

- Jeg var i kontakt med departementet og spurte om begrunnelse for vedtaket. Jeg fikk beskjed om at det ikke var helt klart enda. De har bare lagt ut kort pressemelding og ikke tatt kontakt med oss på noen måte. De sa at de kunne bekrefte at dette var en hastesak som måtte gjøres før det var ministerskifte tirsdag. De sa at vedtaket skulle sendes ut i løpet av uka. i Jeg har inntrykk av at de ikke er helt ferdig med arbeidet. Sandgrind mener saken burde revurderes på grunn av uprofesjonell saksbehandling.

- Vi forsøker nå å få vedtaket omgjort da vi mener prosessen har væt uprofesjonell, rotete og tidvis direkte ufin. Vi må se på det juridiske fordi vi mener det rett og slett er så dårlig håndverk at det ikke kan bli stående.

Det var tider...Daværende redaktør Sverre Torp Solberg i jubel, da Radio Revolt fikk såkalt 24/7-konseksjon. (foto: Solveig Hovstein)
Underlig tidspunkt
Tidligere redaktør i Radio Revolt, Sverre Torp Solberg, har fulgt prosessen i flere år, og synes også offentliggjøringen av departementets avgjørelse var underlig.

- Dette er jo fryktelig taktisk gjort av departementet. De har fått masse kritikk for hvordan denne prosessen har foregått, og når de nå slipper nyheten om dette samtidig med offentliggjøringen av nye regjeringen blir denne saken dysset ned. Ettersom det stort sett er lokale aktører som taper på dette er det kanskje ikke interessant for medier å kjøre nyheter på dette ut denne uken. Nyhetsverdien er jo bort om noen dager.

Han frykter i tillegg at saksbehandlingen kan ha lidd under kort tidsfrist på grunn av ministersskiftet.

- Slik det virker på oss etter å ha tatt kontakt med departementet virker det som om de ikke har væt ferdig med saksbehandlingen, men likevel ønsket å få den ferdig før Giske gikk av. Kanskje ble det gjort noen snarveier fordi de ville få det ferdigstilt til han gikk av. Vi er redd for at det ikke er tatt hensyn til den opprinnelige søknadsteksten. Det står at det skal være en helhetlig vurdering og ikke bare lokale minutter.

Kommunikasjonssjef i Kultur- og Kirkedepartementet, Hanne Gjørtz, ønsker på generelt grunnlag ikke å kommentere saken, men bekrefter at de berørte parter fortsatt ikke har fått vedtakspapirene da disse ikke enda er ferdigstilt. - Vedtakspapirene sendes ut i løpet av uken, sier hun.

- Burde ikke saksbehandlingen være ferdig før pressemeldingen sendes ut?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Lang prosess
Departementets vedtak er endelig avgjørelse i en prosess som har vart i over et år. Medietilsynet tildelte nye radiokonsesjoner for perioden 2010 til 2016 i 2008, hvor Studentradion i Trondheim, nå Radio Revolt, fikk tildelt konsesjon på grunnlag av planlagt sendetid med lokalt innhold.

I denne runden mistet blant annet Radio Adressa og Radio 1 i Trondheim sine konsesjoner fordi de la seg på mindre sendetid med lokalt innhold. Tildelingene skapte mye oppstyr i mediene, og en rekke radiostasjoner klagde på tildelingene. I november 2008 bestemte KKD at de ville utlyse en ny konsesjonsrunde, og dermed oppheve medietilsynets tildelinger. Alle søkere måtte søke på nytt. Radio Revolt søkte da på to konsesjoner, samtidig som de søkte på en midlertidig konsesjon for å sende i inneværende år. Denne søknaden blir offentliggjort, og lovnad om antall minutter lokalt innhold blir da også offentlig for andre søkere.

I den ordnære konsesjonsrunden søkte da SBS Radio med 19 minutter lengre lokalt innhold enn Radio Revolt. Medietilsynet vektla i sin tildeling for andre runde at Radio Revolt likevel skulle få tildelt konsesjonen på grunn av en helhetsvurdering av lokalt innhold, lokal tilstedeværelse og mediemangfold. SBS klagde dette inn på nytt og departementet behandlet klagesaken.

Tirsdag ble det offentliggjort at Radio Revolt mister konsesjonen til SBS Radio, på grunnlag av lovnaden om 19 minutter ekstra sendetid med lokalt innhold.

Fortviler
Solberg fortviler over effektene avgjørelsen har på mediemangfoldet i regionen.

- Nå får vi fire tunge kommersielle stasjoner, Energy, Radio 1 (SBS), P4 og den nye stasjonen Radio Metro. I tillegg kommer Adressa som også fikk 24/7 konsesjon. Det er dermed ikke en eneste lokalradio i Trondheim som kjører på 24/7 som er som oss, de er alle ute etter å tjene penger og spille musikk. Så den eneste virkelige innholdsradioen som tar opp kultur og samfunnsstoff og ikke minst musikkmiljøet i Trondheim vil dø ut med oss.

Sandgrind ønsker å få saken revurdert, men tror mulighetene for videre behandling av saken er vanskelig.

- Problemet vårt er at vi har ingen flere ankeinstanser. Departementet har siste ord i saken. Vi kan klage til sivilombudsmannen, men han har ingen reell makt.

Han mener Radio Revolt må fortsette kampen om å beholde konsesjonen, og ikke miste motet om konsesjonen skulle falle vekk for godt.

- Vi skal først og fremst kjempe for å beholde konsesjonen som vi ble tildelt. Hva som skjer er usikkert, men vi kommer til å bestå på en eller annen måte. Akkurat nå ser vi på muligheter for hvordan vi kan fortsette med videre drift. For øyeblikket står vi uten konsesjon. Men nøyer oss ikke med en nisjekonsesjon. Vi fortjener en 24/7 konsesjon.

Norsk Lokalradioforbund opplyser på sine nettsider at de nå vurderer å få en ekstern gransking av prosessen.

Av Dina Aspen