MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UNIVERSITETSAVISA MENER
Smakløst monopol (26.10.09, 11:53)

"Lunsjklubben (Dragvoll) er et initiativ som tar sikte på å sørge for at vi som jobber på Dragvoll (NTNU) får anstendig mat i hvert fall en gang i uka." Stadig flere ansatte foretrekker egen lunsjservering framfor å spise på kantina. Er tida overmoden for å gi SiT konkurranse?

Sitatet innledningsvis er hentet fra herværende lunsjklubbs hjemmeside på Facebook. Den ble opprettet for kort tid siden, men har i skrivende stund har 53 ansatte, post.doc’er og stipendiater meldt seg inn. Medlemmene deler en uttalt misnøye med SiTs kantinetilbud. Gruppas grunnlegger er Gard Hopsdal Hansen.

Som Universitetsavisa skrev for kort tid siden viser samskipnadens eget kundebarometer at studentene synes at middagen de får på SiT er i dyreste. En gjennomsnittlig student spiser middag på en av SiTs kantiner en gang hver tredje uke i løpet av et trettiukers studieår.

Dermed synes tendensen å være forholdsvis klar – studentene synes SiTs middagsmat er for dyr mens de ansatte synes den er for dårlig. Hva kan Samskipnaden gjøre med det?

De kantineansatte gjør etter alt å dømme en upåklagelig jobb. Når tilbudet ikke synes å være billig nok for noen, eller smakfullt nok for andre, må forklaringen ligge i rammevilkårene. At det lar seg gjøre å komme med en meny som faller i smak, tyder rapportene fra matserveringene i og omkring Universitetet i Bergen på.

Hvilke grep som er de riktige å foreta, er SiT ventelig best egnet til å vurdere. En mulighet kan være å invitere kommersielle aktører inn på campus, og se om de evner å by Samskipnaden konkurranse under like vilkår. Kanskje kan studentene få oppfylt ønsket om billige burgere på det viset. Så kunne man tenke seg at SiTs kantiner i stedet henvender seg mer direkte til ansattes mager.

Et første skritt kunne være at kantineledelsen inviterer seg til et av Lunsjklubbens treff, slik vår reporter gjorde. Et slikt besøk kunne gi inspirasjon til utvidelse av SiT-kantinenes meny.

Et monopol er ikke nødvendigvis en dårlig ide. Et strålende eksempel hvor vellykket det kan være er Vinmonopolet, som skårer høyt på både vareutvalg og service, og også pris, om man holder alkoholavgiftene utenfor.

Men et monopol som ikke kan konkurrere verken på pris eller kvalitet, bør utfordres. Det gjelder også SiT.

Tore Oksholen
Ansvarlig redaktør