Offentlig gransking
(27.10.09, 07:48) I høst har Forskerforbundet kampanje mot ulovlig midlertidig tilsetting. Nå sitter det juridisk hjelp på campus, klar til å skumlese din arbeidskontrakt i all offentlighet. |
- Hvor står jeg juridisk, lurer mange midlertidig ansatte på.
- Noen vil nok vegre seg for å diskutere arbeidsforhold på "gaten", sier juridisk rådgiver i Forskerforbundet, Hildur N. Nilssen. Derfor er Forskerforbundets kontorer i PFI-bygget et alternativ. Svein Olav Antonsen (forgrunnen) veileder en som faktisk tar sjansen. Foto: Tor H. Monsen. |
- Jeg har ikke sett så mange seksmåneders kontrakter andre steder i sektoren.
Det er førsteinntrykket til juridisk rådgiver Hildur N. Nilssen fra Forskerforbundet fra sin stand på Gata på Dragvoll. Mandag og tirsdag stiller hun og lokal hovedtillitsvalgt Svein Olav Antonsen sin ekspertise til rådighet for NTNUs midlertidig ansatte.
Tar du med din arbeidskontrakt, skal du kunne få en umiddelbar respons på holdbarheten av arbeidsgivers bruk av hjemmel for midlertidighet.
Lange engasjement
Det er ikke noe ulovlig ved halvårs kontrakter, men dårlig praksis om du vikarierer for noen som skal være borte i et år.
- Vi hører også om mange som har jobbet under forskjellige midlertidige kontrakter i lang tid, sier Antonsen. – En person ble første gang engasjert som timelærer i 1995.
De fleste besøkende ønsker å vite hvor sterkt sak de har for å få fast ansettelse. Lovverket som regulerer adgangen til tidsbestemte arbeidsforhold, er et annet på universitetene enn ellers i arbeidslivet.
- Problemet er ikke NTNU, men sektoren generelt. Her er det større adgang til midlertidighet. Det utnyttes for alt det er verdt, mener Nilssen.
Mandag var de på campus på Dragvoll og Gløshaugen. Tiltaket er ledd i høstens kampanje mot ulovlige, midlertidige ansettelser.
Grove enkelttilfeller
Hovedregelen er fast tilsetting. Hvert enkelt arbeidsforhold må vurderes separat, og hjemles i de unntakene som finnes i lovverket. Fremdeles finnes det eksempler på lemfeldig praksis.
- I et tilfelle ble det brukt tre forskjellige hjemler i løpet av et og samme ansettelsesforhold. I et annet gikk en ansatt fra et vikariat til en annen type midlertidig ansettelsesforhold uten at arbeidsgiver byttet hjemmel.
Dette er unntakene, mener Antonsen.
Reglene rundt tilsetting midlertidig i staten er kompliserte, medgir Antonsen og Nilsen. Det er ikke gitt å gi noe endelig svar på lovligheten i kontraktene. Samtidig er for mange ansatte for lite kjent med reglene om midlertidighet, mener de.
Jusshjelpen henvender seg i første rekke mot teknisk-administrative og vitenskapelig ansatte, unntatt stipendiater.
I dag, tirsdag, kan du oppsøke Forskerforbundets kontor på PFI-bygget før lunsj. Fra 11.00 til 13.00 befinner representantene seg i Suhm-huset på Kalvskinnet.
Forskerforbundet til kamp mot midlertidige ansettelser
Av:Tor H. Monsen |