MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

EØS-delegasjon på campus (29.10.09, 14:04)

Parlamentarikerkomiteen i EØS fikk i dag en innføring i forskning på fornybar energi. Samtidig lover FrP å kjempe mot regjeringens manglende bevilgning til et stort europeisk CO2-prosjekt.

Professor Per-Åge Krogstad forklarer europeiske parlamentarikere utfordringene ved offshore vindkraft sammenlignet med landbasert. Foto: Tor H. Monsen.
FNs store klimakonferanse nærmer seg. Europa må samle seg om felles ståsteder. Da kan det være greit å være oppdatert på hva vi kan vente av hjelp fra teknologien for å redusere CO2-utslippene.

Sintefs Nils Røkke og Sverre Aam fungerte som vertskap for de 42 parlamentarikerne. Besøket inkluderte omvisning og demonstrasjon i Vindtunnellen på Gløshaugen og tur på Sintefs flerfaselaboratorium på Tiller .

EU-nettverk i fare
Røkke kunne blant annet reklamere med at Trondheimsmiljøet er blitt gitt en lederrolle i det europeiske nettverket for CO2-fangst og -lagring – ECCSEL.

Gleden var stor da NTNU/Sintef-miljøet fikk lederrollen for dette 81€ millionerprosjektet. Skuffelsen tilsvarende da statsbudsjettet for 2010 viste null kroner til byggene som Norge må finansiere i bytte mot EU-utstyret.

- Når man går ut i Europa for å ta på seg ansvaret for å gå i spissen på dette området, vil det stå i et merkverdig lys hvis vi ikke oppfyller vår del. Kommer det ikke penger i 2010, får vi problemer med å ha oppgraderte lokaler tilgjengelig når utstyret skal på plass i 2013. Da må vi be andre institusjoner i Europa om å ta ansvaret for dette, sa Torbjørn Digernes til Adresseavisen etter framleggelsen av statsbudsjettet.

120 millioner kroner ble imidlertid bevilget gjennom krisepakken i januar i år.

FrP vil jobbe for revidert budsjett
- Regjeringen har gått høyt ut med sin klima- og CO2-satsing, ikke minst på Mongstad. Da synes jeg det er merkelig med en pause i utbyggingen på NTNU nå. Jeg kan heller ikke skjønne hvordan universitetet skal kunne finansiere dette på egenhånd, kommentarer forskningspolitisk talsmann i FrP, Tord Lien.

Lien vil jobbe for at Stortingets vedtak om statsbudsjettet for neste år kommer med en merknad om at videre finansiering av ECCSEL sikres i revidert nasjonalbudsjett til våren.

I neste uke skal Lien møte sentrale personer på NTNU for blant annet å diskutere konsekvensene av manglende bevilgning.

FAKTA

European Carbon Dioxide Capture and Storage Laboratory Infrastructure (ECCSEL)

Regjeringen gav 120 friske krisemillioner i januar til rehabilitering av Kjemiblokk 4, Kjemiblokk 5 og Kjemihallen, samt til nybygg og rehabilitering av Varmeteknisk laboratorier som skal huse ECCSEL.

Ingen midler er bevilget for 2010. NTNU frykter at dette vil stanse eller bremse planene så mye at NTNU må gi slipp på prosjektet.

Stoler på regjeringen
Svein Roald Hansen (AP) deltok på dagens CO2-rundtur. Han kjenner ikke den konkrete saken, men mener på generelt grunnlag:

- Så høyt som regjeringen har satt CO2 på agendaen, føler jeg meg helt trygg på at Norge vil sørge for å følge opp sine forpliktelser.

Arbeiderpartiet stilte mannsterkt med fem av de åtte norske parlamentarikerne i delegasjonen. De resterende 34 gjestene i delegasjonen kommer fra Europaparlamentet og nasjonalforsamlingene i øvrige EØS-landene.

Av:Tor H. Monsen